събота, 31 октомври 2015 г.

Хелоуин, критични и направо зловещи новини

Пак е Хелоуин и гледам в социалните мрежи пак се вихри спор около този празник. Винаги ме е учудвало за какво толкова има да се карат - който иска да го почита, който не иска, да не го прави. Най-добре го е казал един блогър и писател тук:

За Хелоуин

Критичните и зловещи новини обаче нямат почивен ден, ето какво се случи тази нощ в съседна Румъния:

Ужас на Хелоуин: Пожар уби и рани десетки в клуб по време на песента за смъртта

За това сигурно "радетелите на православието" ще обвинят дявола, но да им напомня, че трагични инциденти са са случвали на абсолютно всички останали дати от годината, че дори и на християнските празници.

Една новина от последните минути:

Руски пътнически самолет изчезна от радарите

Според телевизионния канал Sky News Arabia самолетът е превозвал около 200 пътници от египетския курорт Шарм ел Шейх до Санкт Петербург.

Една новина от вчера:

Вулканът Попокатепетъл в Мексико изригна



И една новина от преди повече от седмица:

Метеорит падна в езерото Байкал

Това е станало на 22-ри октомври. Нещо много зачестиха близките прелитания и падания на космически тела. И то все на места или дати с някакво значение. На петък, 13-ти ноември, ще падне в Индийския океан обектът WT1190F, който е с неясен произход (източник). Днес, на Хелоуин, ще премине опасен астероид край Земята, а езерото Байкал е едно от най-загадъчните места на нашата планета.

Ето една статия за Байкал:

Байкал - езерото на мистериите

Ето и едно клипче за приближаващия се астероид:


Интересно оформени тикви за Хелоуин

С малко повече фантазия и подръчни материали може да направите какво ли не.










Източник

Няколко интересни костюми за Хелоуин 2015

Това е вдъхновено от прословутата рокля станала сензация в Интернет - някои я виждаха бяло-златиста, а други синьо-черна.


А пък възмущението срещу зъболекаря убил лъва Сесил е довело до този костюм:


Отмъщението на Сесил:


Да повръщаш дъгата:


Доналд Тръмп


Източник

петък, 30 октомври 2015 г.

Военна сводка - 30 октомври 2015

Започвам с поредните кадри от геноцида, който руските войски извършват в Сирия. Руските генерали твърдят, че не бомбардират цивилното население. Вижте сами и се уверете какви лъжци са руските власти. Видеото е от вчера.



И въпреки масираните бомбардировки Свободната сирийска армия и другите бунтовнически формирования бележат успехи през последните няколко дни.

Сирийските бунтовници на юг от Алепо поразяват група войници на Асад докато получават разяснения от офицерите си. Кадрите са от преди два дни.



Около Дамаск пък поне трима войници от правителствените сили са се предали на бунтовниците.



В Хама армията на Асад губи автоцистерна за гориво.



Видях, че в Интернет е възникнал въпроса, защо сирийските бунтовници използват много от дадените им ракети TOW за унищожаване на обекти различни от танкове - камиони, булдозери, цистерни. Все пак това са скъпи ракети и основната им цел е да поразяват бронирани машини. Отговор на това основателно питане е даден в тази статия:

But Why Bulldozers? - The Impact of Destroying Logistics

Ще се опитам накратко да предам основните моменти.

Първо, бунтовниците унищожават и много танкове, винаги когато се появи някой. Второ, бойците зад установките едва ли са най-големите стратези и тактици, пък и кой би могъл обективно да прецени в такава напрегната обстановка кое е по-правилно? Да взриви джипа на врага, който е пред очите му или да изчака евентуално да се появи някаква по-голяма цел? Трето, макар и да са скъпи ракетите TOW, бунтовниците, поне до колкото ми е известно не плащат за тях. Получават ги като помощ от различни страни в Близкия Изток и индиректно от САЩ. Така, че не е нужно да ги пестят.

Но последната най-важна причина е, че унищожението на логистиката на Асад е най-добрия път за побеждаването му. Всяка взривена цистерна означава по-малко гориво за танковете, а всеки камион с амуниции, означава по-малко снаряди за тях. Ако няма с какво да се движат и с какво да стрелят, танковете са просто купчина желязо. Булдозерите пък строят земни ровове, валове и прегради. Зад тях се крият правителствените войници и техника. Без булдозери, няма да има и защитни съоръжения и асадистите ще са много по-лесна мишена. Така, че използването на противотанкови ракети срещу уж "второстепенни" цели е напълно оправдано.

Хм, мислех да "сложа точката" на материала, но попаднах на няколко обезпокояващи снимки. Твърди се, че показват първите групи от бойци на "Ислямска държава" някъде в Кавказ! А това е много сериозно! Ало, Путин, нали се бореше с ИДИЛ, а тя се разпростира на все повече територии?!


четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Новини свързани с животни

Първо една смешно звучаща новина от България:

Прасе се разхожда из софийските улици и в Южния парк

Следващите новини са свързани основно с водни животни.

Наскоро един рибар е хванал интересен сом в изкуственото езеро Юфола в щата Оклахома, САЩ. Рибата има окраска като на крава. (Източник)



И друга новина от Америка. Човек е имал късмета да намери изхвърлен от вълните зъб на древна акула-мегалодон на плаж в Северна Каролина. (Източник)


И една никак нерадостна новина. Според учени, днес почвата е по-малко плодородна защото ги няма или почти са изчезнали много от големите животни. Няма вече (поне официално) динозаври, мамути, акули мегалодони. Китовете и те са страшно намалели. А именно големите животни са спомагали за наторяване чрез екскрементите си. Китовете са особено важни са изваждането на фосфор от дълбините на океаните.

Източник

сряда, 28 октомври 2015 г.

Зловещи новини от България

Една новина от преди няколко дни:

Гъбар се натъкна на труп край курорта "Елените"

А тази новина от вчера сама по себе си не е зловеща, но даде поле на въображението ми да развия една съмнителна теория на конспирацията:

Мъжът, ударил Сидеров, няма спомен да е нападал лидера на "Атака"

Възможно е целият този инцидент с "нападението" над Сидеров да е предварително подготвен и инсцениран от някого - чуха се какви ли не теории, кой стои зад него - от ГЕРБ през самия Сидеров до ДПС.

Възможно е и да няма "кукловод" и човекът съвсем спонтанно на момента да е ударил нац. лидера. Може би дори наистина не си спомня сега, че го е удрял - под влияние на силните емоции, тези спомени може да са се изтрили. А може би си спомня, но просто лъже, с надеждата да получи по-леко наказание.

А може и да има някакъв крайно спекулативен конспиративен вариант. Искам преди да изложа следващите мои разсъждения отново дебело да подчертая, че това е само теория! Едно интелектуално упражнение в съставянето на странна и заплетена история. Не вярвам нещата да са така в действителност, но....поне може да се замислим.

Дали не е възможно човекът ударил Сидеров действително да не помни какво е направил и това да НЕ се дължи на срив в мозъка му? Дали не е "програмиран"? От десетилетия се разпространяват всякакви теории (особено в САЩ), че властите имат технологии чрез които могат да накарат всеки да извършва неща против волята си. Има доказателства, че американските военни и ЦРУ действително са правили опити за оказване на психични влияния. До колко са постигнали нещо, е спорно. Но ако все пак са открили начин да се "включат" дистанционно в ума на някой и да го направляват като зомби? Възможно ли е американските служби (или някой друг) да е предоставил тази технология на българските власти? Може би това е станало съвсем скоро и нашите служби е трябвало да пробват техниката преди да подготвят сценария със Сидеров. Вижте тази новина, която ми се наби преди известно време, случила се е само няколко дни преди инцидента пред НАТФИЗ:

Шофьор беглец потроши две патрулки и рани полицай

Младежът, който карал автомобила, изведнъж станал агресивен. Първо изхвърлил дядо си от колата, а по-късно и майка си. Гонили го полицаите, блъснал две патрулки. Дали някой не се е "включил" в съзнанието му и да го накарал да направи всичките тези неща? Може би е бил произволно избран за тестване на техниката за контрол на съзнанието.....

Да, една съмнителна конспирация с която много се забавлявах докато я навързвах. Нека все пак да кажа защо мисля, че не е вярна - по силата на обикновената логика. Дори и да има техника за контрол на съзнанието, едва ли някой ще я предостави на малка и забутана страна като нашата. Американците още по-малко биха го направили, знаейки, че от тук техниката много лесно може да попадне в ръцете на руснаците. Дори и все пак българските власти да са се сдобили с тази технология, те едва ли биха я използвали за такъв дребен случай - да накарат някой да удари един незначителен политик. Ако имат такава техника, ще я използват за нещо много по-сериозно. Така че, не, няма конспирация в това отношение около нападението над Сидеров. А може би....някой друг сега ми се е включил в съзнанието и ме кара да пиша тази статия ;)

Нека завърша този общ обзорен материал с нещо комично:

Кон налетял на шофьор през нощта, мъжът го помислил за ламя

Пред дежурните лекари от Спешен център той заявил: „В тъмното имах чувството, че някаква ламя се хвърли върху мен."

Радвам се, че дори в 21-ви век, във времето на високите технологии, някои народни поверия все още са живи дори и да е само на подсъзнателно ниво. В тази връзка ви предлагам да прочетете следната статия в "Мистерика":

Историята на драконите - истина и измислица



вторник, 27 октомври 2015 г.

Невероятно НЛО видео от САЩ

Това видео е заснето в малък град близо до границата на щатите Охайо и Кентъки на 24 октомври 2015, тоест преди три дни. НЛО-то е наблюдавано от баща и неговия син. Докато бащата снимал видеото, синът направил няколко снимки с по-висока резолюция - те са дадени също в клипчето.

Ако не е измама, това е доста добро клипче! Не ми прилича на дрон, поне не от обикновените.

Смъртоносното наследство на анти-ХИВ конспирацията

Безгранични са възможностите на хората да отричат абсолютно всичко, дори и най-доказаното. Някои отричат ваксините, други глобалното затопляне, има дори една малка групичка, която отрича това, че Земята е кръгла! Това последното не е шега - наричат се "Flat Earth Society" и вярват, че нашата планета е плоска.

Досега обаче не бях чувал за хората отричащи това, че СПИН се причинява от вируса известен като ХИВ. Именно за тях ще стане въпрос в настоящата статия.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е описан за първи път през 1981 и около две години учените са се чудили какво го причинява. Млади и здрави хора изведнъж започват да страдат от какви ли не заболявания и в крайна сметка да умират.

ХИВ е открит през 1983 г. и само по себе си е доста интересен вирус. Няма два еднакви генома на вируса на ХИВ, дори и от един и същи човек, карайки някои от специалистите да наричат вируса на ХИВ най-високия етап в еволюцията на вирусите. Бързо ХИВ е установен като причинител на СПИН.

Почти веднага с това научно откритие, се появява и общественото движение отричащо медицинското заключение. Според тези хора ХИВ въобще не съществува или е напълно безвреден вирус. СПИН не се причинява от него, а от нещо друго. Въпросните хора смятат, че ХИВ е една голяма лъжа и конспирация дело на фармацевтичните компании искащи да продават лекарствата си. Нещо повече, някои от тях смятат, че дори самите анти-СПИН лекарства предизвикват СПИН.

Един от хората подели през 80-те кампания срещу официалното заключение за СПИН е Стивън Ковачев (Steven Kovacev), който като му гледам фамилията, може би има български корени. По онова време Ковачев е активист за правата на гейовете от дълги години, преживял е какво ли не - размирици при протести, брутално отношение от полицията, враждебност от хетеросексуални доктори. През същата година Рейгън се кандидатира за повторен президентски мандат, едно от обещанията му е да ликвидира СПИН-а. Войната във Виетнам и аферата "Уотъргейт" не са толкова назад във времето и хората още помнят как правителството е криело информация. Всичко това кара Ковачев и много други хора да се усъмнят във версията за вируса ХИВ причиняващ СПИН. Ето какво са си мислили - доказано е, че правителството е лъгало преди (Виетнам, Уотъргейт), защо да не излъже пак? В същото време би било много по-лесно да обещаеш нещо за което тайно знаеш, че не е реален проблем, така че дали Рейгън не обещава да се пребори със СПИН-а, защото знае, че причината не е ХИВ, а нещо друго, много лесно лечимо? Трето, много хора продължават да мразят гейовете и по всякакъв начин се мъчат да им навредят, дали лекарствата срещу СПИН всъщност не целят избиването на хомосексуалните? Последното е във връзка с това, че поне в началото болните от СПИН в САЩ са предимно гейове.

Четейки тези аргументи, намирам известна логика и дори здрав разум в тях. Хората действително са имали право да бъдат мнителни към всичко което им казват властите. Проблемът с тази теория на конспирацията (а и с много други) е не, че първоначално са се съмнявали. Проблемът е, че много от вярващите в нея, продължават да я подкрепят с години, въпреки хилядите смъртни случаи и научни доказателства. На практика при всички развили СПИН е открит и ХИВ, който няма ХИВ, няма и СПИН. Но въпросните хора, вече не търсят доказателства и аргументи, те подкрепят теорията само заради вярата си, това почти се превръща в нещо като религия за тях. Но да продължим с историята.


И така Ковачев е скептичен към ХИВ-СПИН връзката. Тогава чува за един учен на име Питър Дусберг (Peter Duesberg) от Университета в Бъркли, който вярва, че ХИВ е напълно безвреден вирус (продължава да го вярва и до днес). Веднага се подема кампания против официалното заключение, като основните нейни аргументи са изказванията на Дусберг. Това между другото е характерно за много теории на конспирацията, били те за глобалното затопляне или ваксините, намират си някой учен несъгласен с изводите на останалите си колеги и той става за тях "Светая Светих".

В същото време и един международен играч започва да "налива масло в огъня" на конспиративните теории за СПИН-а. След разпадането на СССР и Източния блок, бивши служители на КГБ и източногерманските служби ЩАЗИ признават, че през 80-те години нарочно са разпространявани на Запад теории, че СПИН е разработен в секретна лаборатория в САЩ и има за цел да ликвидира негрите. Това е поредния опит на КГБ да разклати демократичния свят.

И така, анти-ХИВ движението се оказва доста силно. Ковачев и други активисти започват да посещават сбирки на HEAL AIDS, организация в началото предлагаща алтернативни лечения за СПИН, но в края на съществуването си занимаваща се основно с отправянето на вербални нападки към учените изследващи ХИВ. Ковачев прегръща идеята, че СПИН може да се лекува само с витамини и хранителни добавки. През 1985 заедно с тогавашния си интимен партньор дори отварят магазин за "органична храна" в Ню Йорк.

През 1990 обаче партньора на Ковачев умира от СПИН, по ирония на съдбата точно на Международния ден за борба със СПИН. Пет години по-късно умира и новият приятел на Ковачев. Никой от тях не е искал да взима от признатите от науката лекарства задържащи развитието на ХИВ/СПИН. Ковачев също е диагностициран със СПИН, но дълго време отказва да се подложи на каквито и да било терапии, вместо това си гълта витамините.

Но положението му се влошило. Както самия Ковачев разказва:

"През 1995 аз умирах, бях загубил желанието да живея".

Тогава през 1996 се появява нов набор от научно доказани терапии срещу СПИН. Ковачев въпреки досегашните си разбирания се подлага на тях и (о, чудо!) за първи път от години броя на T-лимфоцитите в тялото му се увеличава. Най-накрая Ковачев повярвал във връзката между ХИВ и СПИН. През 1997 той става първият човек със СПИН пробягал Бостънския маратон.

Междувременно обаче анти-ХИВ движението се разгаря с пълна сила в нова страна. През 1999 година в Южна Африка президент става Табо Мбеки (на снимката), който е върл противник на официалните заключения за СПИН. Още преди това, като вицепрезидент, вместо да внася доказани лекарства против СПИН, той промотира "лечебно" средство наречено Virodene. То естествено не помага срещу СПИН, но се оказва, че съдържа индустриален разтворител наречен диметилформамид, който причинява увреждания на черния дроб.


Създател на Virodene е Олга Визер (Olga Visser), учен от университета в Претория. Тя и нейния съпруг са приети с големи почести от Мбеки. След време, когато се разбира, че "лекарството" не действа, вместо да приложат ефективните терапии, властите в Южна Африка продължават да разчитат на "чудодейни средства". Стига се до там дори да вярват на пенсионирана холандска медицинска сестра, която разпространява лекарство наречено от нея "Решението за Африка". Самата здравна министърка по това време, наречена Цамбалала-Мсиманг (Tshabalala-Msimang) твърди, че диета от африкански картофи, чесън и лимони лекува СПИН. Табо Мбеки пък организира "научни" конференции за СПИН на които кани много отрицатели на ХИВ като споменатия Питър Дусберг.

В резултат на тази политика хиляди умират от СПИН в Южна Африка. Нелсън Мандела, великият водач на движението борило се срещу апартейда, поставя под въпрос действията на Мбеки. Вместо да се слушат в неговия глас обаче, властите го нападат и унижават. Мандела обаче не се плаши от тези жалки особи, той е преживял какво ли не по времето на бялото расистко управление.

На долната снима Мандела подкрепя активисти от TAC борещи се за въвеждането в употреба на доказано ефективни лекарства.


През 2002 TAC постига първия си успех - принуждава правителството да внесе лекарствата ARV не позволяващи на болна бременна жена да предаде вируса на ХИВ на детето си. Постепенно движението на отрицателите в Южна Африка запада. Днес тази страна има едно от най-ефикасното лечение на ХИВ/СПИН в целия свят.

В САЩ обаче движението се възражда. През 2000 година известната група "Foo Fighters" дори участва в концерт в подкрепа на отричането на ХИВ. Разни откачалки пък започват да отправят смъртни заплахи срещу хора провеждащи кампании за предпазване от СПИН, дори ги нападат физически.

2001 се определя като връх в развитието на движението на отрицателите в САЩ. От една страна много хора получават лесен достъп до Интернет и това позволява разпространението на всякакви идеи. А от втора конспиративните теории отново избуяват. Лице на кампанията отричаща ХИВ става жена на име Кристин Магьор (Christine Maggiore). Самата тя е носител на ХИВ, но има харизма и е много убедителна. Появява се по медиите, промотира алтернативни лечения за СПИН-а и много хора се прехласват по нея. Ето я като бременна на корицата на авторитетно списание през 2001 година:


Магьор категорично отказва да взима лекарства, които биха предотвратили предаването на ХИВ на детето ѝ. Дъщеря ѝ се ражда със СПИН и умира през 2005, едва на 4. Магьор не вярва смъртта на детето да има нещо общо с ХИВ вируса, самата тя умира през 2008 година. Това е тежък удар за движението на отрицателите и постепенно то се маргинализира. През 2012 то е доста слабо и изолирано. През въпросната година към движението се присъединява човек на име Джон Странгис (John Strangis). Както самият той обяснява след време, вече е вярвал в някои конспирации и му е било лесно да повярва и в тази. Скоро става говорител на кампанията на отрицателите. Днес си спомня как много от другите членове на движението са вярвали в много странни неща - че Международната Космическа Станция не съществува или, че въобще никакви вируси не съществуват.

Жената на Странгис е носителка на ХИВ и естествено не взима никакви лекарства. През 2014 тя забременява. За разлика от Магьор това семейство решава да позволи на докторите да я лекуват с лекарствата предпазващи от предаването на вируса на детето. Синът им се ражда без ХИВ. Странгис обаче е яростно критикуван от съидейниците си като предател. След раждането на детето им, съпругата на Странгис се разболява и почти умира. Най-накрая започва да взема медикаменти и се оправя. Странгис окончателно напуска движението на отрицателите. Разказва, че от тогава е видял във Фейсбук поне четири обявления за починали негови някогашни съидейници.

Въпреки всичко и до днес има хора в САЩ, които отричат вируса ХИВ да причинява СПИН и не вземат мерки като презервативи например, за да се предпазят.

Източник

неделя, 25 октомври 2015 г.

Железопътна история - Англия

Днес на железниците не се обръща толкова внимание колкото на другите видове транспорт - особено на автомобилния и въздушния. Считам това за голяма грешка, както на политиците, така и на всички онези хора, които си мислят, че да имаш голяма и мощна кола е най-престижното нещо. Железниците при правилна експлоатация и организация могат да превозват хора и товари бързо, евтино и удобно. Но не! Вместо това властите в повечето страни предпочитат да нарежат релсите и да оставят колите да бълват тонове вредни газове.

Добре, че има ентусиасти, които проучват и съхраняват историята на железниците преди съвсем всичко да е изчезнало. Следва разказ за Амбергейт, една триъгълна станция от Великобритания.

Станцията започва своето съществуване през 1840 г. под името Амбер Гейт (Amber Gate). Тя е част от линията "North Midland Railway" свързваща градовете Дерби и Лийдс. През 1846 получава настоящето си име Амбергейт (Ambergate). В първите години от съществуването си на няколко пъти сменя местонахождението си - през 1849 и 1863. Това се налага заради новооткритото разклонение към Роуслей. Именно заради това гарата придобива триъгълен вид през 1876 - с три отделни платформи. Към станцията се изграждат много допълнителни постройки - гарово помещение, склад, къщи за работниците.






През 19 и в началото на 20 век Амбергейт е важна станция. През 1872 на нея са продадени 28 207 билета, а през 1922 цели 90 157. През 1967 обаче железниците закриват разклонението за Роуслей. През 1970 повечето от гаровите сгради са съборени. Трите платформи стоят още няколко години, макар да се използва само една от тях. През 80-те години на ХХ остава само една. Станцията е била една от само трите триъгълни гари във Великобритания, не се споменава дали другите две съществуват още. В днешно време Амбергейт е една малка спирка с един единствен гол перон. Все пак в близост са запазени някои от старите сгради, макар и да не се използват вече за железопътни цели. Ето ги някогашните къщи на ж.п. работниците:


Източник

Ето едно видео на което се вижда какво е останало от Амбергейт днес:



А ето едно друго видео разказващо за някогашната линия между Ланкастър и Моркейбъл:


събота, 24 октомври 2015 г.

Научни новини свързани с миналото

В англоезичния сайт "Motherboard" попаднах на едно абсурдно звучащо заглавие, което гласи следното:

"Животът на планетата е по-стар от скалите на Земята"

Учените вярват, че нашата планета е на възраст 4.5 милиарда години, най-старите скали обаче, които са намерени са на 4 милиарда години. Сега научен екип от Университета в Калифорния е излязъл с почти сензационно обявление. Те са намерили "въглерод с потенциално биогенен произход", който е на 4.1 милиарда години. Откритието е било направено в западна Австралия. Намереният въглерод има изотопно съотношение, което обикновено се асоциира с живота.

Джак Хилс, мястото където е открита странната проба въглерод:


Ако пробата беше датирана към по-скорошни времена, нямаше да има никакво съмнение, че този въглерод е дело на бактерии. Но при възраст 4.1 милиарда години някои учени имат своите съмнения.

Е дали наистина животът е по-стар от скалите?

Източник

Да се придвижим малко по-напред във времето - в ерата на динозаврите. Преди 150 милиона години е живял динозавъра Apatosaurus. По намерените вкаменелости е установено, че той е имал дълга опашка. Група учени са изградили 3.6 метров умален модел на опашката от алуминий, тефлон и други материали. Експериментът показал, че когато динозавърът е замахвал, то опашката му се е движела по-бързо от скоростта на звука!

(Credit: 3ric Johanson and Dhileep Sivam)

Източник

Критични новини - бедствия причинени от човека?

Едно заглавие което страшно много ме изненада.

Озоновата дупка над Антарктида доближава рекордните си размери

За незапознатите озоновият слой е онази част от земната атмосфера, която съдържа относително висока концентрация на газа озон (няколко милионни части). Известен е най-вече със свойството си да поглъща по-голямата част от ултравиолетовите лъчи, идващи от Космоса. На практика той е важна защита за живота на нашата планета. Озонова дупка се нарича тази част от него над Антарктида, в която на практика озон липсва. Дупката до голяма степен е в резултат на използването от хората на хлорофлуоровъглероди (в аерозолните препарати, в старите хладилници и в много климатици).

Мислех, че още през 80-те години са взети мерки срещу озоновата дупка като хлорофлуоровъглеродите са заменени с други газове. Да, ама не! Не само, че дупката не се свива, ами наближава рекордните 27 милиона квадратни километра. Учените все още не разполагали с анализ, който да обясни защо тази година озоновата дупка е с по-големи размери.

А може би отговорът е обичайният - индустрията не иска да се лиши от евтините хлорофлуоровъглероди и само имитира дейност и загриженост за планетата...


И още една много критична новина за урагана, който в момента се движи към Северна Америка.

"Патрисия" е най-силният ураган, регистриран в Западното полукълбо

Мисля, че и за тази новина може да се направи връзка с човека - глобалното затопляне дава все по-голяма мощ на бурите, а то е причинено от човешката дейност. Както се казва "каквото си надробиш, това ще сърбаш"....


четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Установен е неидентифицираният обект "паднал" в Кингстън, Великобритания

В ранното утро на миналия неделен ден полицията в Кингстън е била извикана заради "паднало и горящо НЛО" на един път. След като изгасили огъня, полицаите се зачудили какво е това. Обърнали се към хората в Интернет с молба за помощ като разпространили следната снимка:


С помощта на гражданите бързо било установено, че това е пещ от една пицария. Как се е озовала на пътя обаче остава загадка. Вероятно не е "паднала от небето", а някой я е стоварил от камион след което я е запалил.

Източник

Бомбите и хората на Лаос, които никога не губят практичния си дух

Между 1964 и 1973 САЩ хвърлят повече от 2 милиона тона бомби над Лаос в опит да се справят с виетнамските комунисти. Това количество експлозиви прави тази азиатска държава най-бомбардираната страна в света по показателя бомби на глава от населението. Изчислено е, че около 30 процента от бомбите въобще не се взривяват, поне не тогава. И до днес много от тези адски устройства гърмят на най-неочаквани места в най-неочакваното време....примерно когато играят деца.

Въпреки опасността обаче много хора събират бомбите, обезвреждат ги и след това ги използват за какво ли не. Ето това се казва практичен дух. Следват снимки на снаряди използвани за какво ли не - от лодки до звънци за крави.







Източник

сряда, 21 октомври 2015 г.

Войната в Сирия предизвиква прашна буря?

Досега се смяташе, че природни явления могат да предизвикат войни - примерно продължителна суша може да доведе до борба за водни ресурси. Но ето, че и обратното изглежда е възможно - война да предизвика природно явление.

В началото на месец Септември т.г. огромна необичайна прашна буря е ударила района на Близкия Изток простирайки се над Израел, Йордания, Сирия, Египет, Кипър и др. Група учени от Израел считат, че тя е в резултат на бойните действия на сирийска територия.

Прашните бури са чести явления в този край на света, но специално тази е необичайна по три причини.

Първата е нейната сила. Учените са използвали фотометър за измерванията. Това е уред, който засича колко слънчева светлина преминава през прашни бури, облаци с вулканична прах, градско замърсяване, дим от горски пожари и т.н. Е, за тази буря показанията са рекордни откакто са почнали да се правят измервания през 1995.

Друго необичайно е големината на засегнатия район. Досега единствено прашните бури от Сахара са покривали такава голяма територия.

И трето - в Близкия Изток обикновено прашните бури се появяват през март и април.

Всичко това е накарало учените да се зачудят какво е причинило тази буря и са стигнали до интересен извод - войната в Сирия. Центъра на бурята е преминал край град Тадмур където цяло лято "Ислямска държава" воюва с войските на Асад.

По принцип пустинните местности в Сирия са покрити с тънък слой твърда кора, която не позволява пясъкът да бъде вдигнат от ветровете. Тази коричка обаче лесно се разрушава - от попадения на снаряди, минаването на бойни машини и дори на пехотинци. Явно бойните действия почти напълно са разрушили тънкия защитен слой и много пясък и прах е вдигнат от ветровете във въздуха.

Освен това боевете пречат на обичайните селскостопански действия и засаждането на растения. Растенията също задържат праха, като ги няма ситуацията се усложнява още повече.

Тази прашна буря се сравнява с появилите се през 30-те години на ХХ век бури в САЩ. Тогава американските фермери започват да използват нова техника на полето.

Твърде вероятно е тази гигантска буря да не е единично явление, ако войната в Сирия продължи още дълго.

Източник


Наближава Хелоуин - новини

След 10 дни е Хелоуин, забелязал съм, че интересни неща се случват около този празник, изглежда и тази година ще е така.

Една новина от Париж. Известният сайт за нощувки Airbnb е организирал надпревара с необичайна награда - да прекарате нощта на Хелоуин в парижките катакомби, мястото където почиват костите на 6 милиона души! Крайният срок за кандидатстване изтече вчера, а желаещите да получат наградата трябваше да напишат, защо са достатъчно смели да престоят една нощ в това прочуто зловещо място.

Източник

Повече за парижките катакомби може да прочетете в тази статия в "Мистерика":

Парижките катакомби


А на 31 октомври, изглежда ще имаме не само земни, но и космически преживявания.

НАСА: Огромен астероид ще мине край Земята


Да, очертава се да е забавно на Хелоуин. С някои от редовните читатели мислим да не спим в нощта на 31-ви срещу 1-ви ноември и да си спретнем дискусия в чата на блога.

вторник, 20 октомври 2015 г.

Природни бедствия

Много интересна новина от вчера, дали някой не е провеждал някакъв експеримент?

Необичайно земетресение е регистрирано в Урал

Земетресение с магнитуд 4.1 е било регистрирано тази сутрин в Уралските планини в Свердловска област в район, където подобна сеизмична активност не е наблюдавана от 1914 г. насам. Специалисти са се отправили към епицентъра, където предполагат, че в слабо населения район магнитудът може да е достигнал 7 степен.

ТАСС цитира местни жители да описват труса като люлеене след мощен взрив. "Тресе слабо няколко секунди. Веднага започнах да се оглеждам за зарево, за някакъв огън. Дори си помислих, че може изтребители да са преминали звуковата бариера ниско над земята", разказва Анатолий Зайцев.


А Филипините са ударени от друг вид природно бедствие:

Тайфунът "Копу" взе 16 жертви във Филипините, 60 000 души са евакуирани

И докато някъде вали, на други места страдат от суша - в Мексико например. Нивото на един язовир дори е спаднало с цели 25 метра и това е позволило на повърхността да се покаже църква от 16 век.

Мексико се сдоби с 400-годишна забележителност благодарение на сушата


Малко по-на север, в Калифорния, САЩ миналата седмица е имало огромни кални свлачища. Ето до какво са довели:















Източник