вторник, 31 май 2016 г.

Бомбен инцидент следващия месец в България?!

Благодарение на един читател и приятел на "Мистерика" открих наскоро този сайт:


Той има безплатна и платена част. Преди обаче да платите, предоставя три дни пробен достъп. Днес реших да разгледам разширените възможности в рамките на тези три дни. Освен всичко друго, в тях има прогнози до колко е вероятно да се случат определени инциденти в дадена страна. За моя голяма изненада сайтът определя, че следващият месец у нас ще се случи бомбен инцидент с вероятност 100%. И за други страни опасността от такова събитие е максимална - Сирия, Афганистан и т.н. Нима ние сме толкова застрашени като тях? За сравнение - в Румъния бомбената заплаха е с едва 8 процента вероятност.

И други опасности ни грозят според този сайт, но те са с по-малка вероятност за случване. Примерно за железопътен / гаров инцидент е 8 процента.

Дано не се окажат прави въпреки тези 100 процента сигурност. Да видим какво ще се случи през юни.


Извънземната кама на Тутанкамон

Египетският фараон Тутанкамон е живял през 14 в. пр. н.е. и с него се свързват редица загадки. Най-известната е така нареченото "проклятие", заради което много от хората участвали в отварянето на гробницата му са умрели преждевременно. Тук обаче ще стане въпрос за камите открити през 1925 в саркофага му.


Едната кама е направена от сплав от мед и злато, а втората от желязо. Наскоро обаче изследователи от Италия и Египет са излезли с интересно твърдение идващо след направен нов химичен анализ. Според тях острието на желязната кама има извънземен произход. Не, не става въпрос за някакви извънземни същества, които са го донесли, а за това че използваното желязо е дошло с метеорит от космоса.


Не за първи път археолози и учени предполагат, че някои от най-древните артефакти всъщност са направени от части от паднали метеорити. Дори "Черният камък" в Мека има вероятност да е парче от паднал небесен обект.

неделя, 29 май 2016 г.

Статуята на Дева Мария пред която се молят и католици и мюсюлмани

През месец май, католиците по света почитат Дева Мария, една практика, която може да бъде проследена чак до 13 век. В Хираса, Ливан обаче има една статуя на Девата пред която се молят и християни и мюсюлмани.

Това светилище е открито през 1908 и още от тогава там идват много хора изповядващи исляма, както и други религии. Някои идват просто като туристи, но други се молят и участват в християнските церемонии.

Мюсюлманите имат голяма почит към Мария. Тя е спомената 37 пъти в Корана, повече отколкото в Библията. 19 глави носят нейното име, и в Корана Мария е майка на Исус, макар последният да няма тази божественост, която му се приписва и е централна в Библията.

За Ливан тази статуя се е превърнала в символ на обединението. Това е една страна, в която винаги има опасност от война, екстремизъм или религиозно противоборство.

Източник


Как някога инките са правели мостове

Хората строят мостове още от древността. В Европа все още са запазени каменни мостове от римско време. Какви съоръжения обаче са правели индианците в Америките за да преодоляват реките? В долното видео е пресъздаден автентичният начин по който някога инките са правели въжени мостове. Забележително!

петък, 27 май 2016 г.

Как Сеул се е променил след като са разкарали пътна артерия

През 1976 в Сеул, столицата на Южна Корея е построена широка магистрала (на долната снимка). Целта е да се ускори икономическото развитие на района.


През 2003 обаче властите осъзнават, че нямат повече нужда от тази пътна артерия и решават да я превърнат в пешеходна зона. С изненада много хора откриват, че там дори тече река. Стари снимки от началото и средата на ХХ век потвърждават, че там винаги е имало течаща вода (плюс гето):


Днес мястото изглежда по този приятен начин:


Не само, че алеите са се превърнали в обичано място за почивка на редица жители на града, те са доказали и своята полезност. Температурата във вътрешността на града е спаднала с няколко градуса и вече не е толкова горещо. Освен това са се завърнали и редица животни като птици и риби. Много хора пък са се отказали с коли да посещават центъра на града и вместо това използват градския транспорт - това е добре от икономическа и екологична гледна точка.

Няколко от колоните на старата магистрала са запазени като спомен за това какво е било и какво е сега:


С други думи - вън колите и бетона от градовете! Да на природата!

Източник 1

Източник 2

Източник 3

НЛО новини

Голямо вълнение се забелязва напоследък сред западните НЛО среди. То се дължи на появил се слух, че малко преди да напусне президентския пост Барак Обама щял да разсекрети редица документи свързани с НЛО тематиката. (Източник)

Твърде е хубаво, за да е истина. Моето лично мнение е, че нищо такова няма да се случи. Но все пак не пречи да се надяваме.

Следва видео подборка на интересни и странни кадри заснети през все още неизтеклия месец май.



четвъртък, 26 май 2016 г.

Бедствия (подборка към 26 май 2016)

На паркинг в Китай отворила се дупка е погълнала 4 автомобила. (Източник)



Нещо подобно се е случило и във Флоренция, Италия. Там обаче мащабите са по-големи.

Дупка погълна 20 коли във Флоренция


А в България се случват екстремни явления.

От "Моята новина": Торнадо във Видинско?

Невиждано от 50 г. наводнение в Казанлък

Лаптоп за 60 000 долара

Компанията HP продава лаптопи инкрустирани със злато и диаманти. Не за първи път някой прави нещо подобно, разликата в случая е, че произведените бройки от този модел са едва 2. Те ще се продадат на благотворителен търг с начална цена 60 000 долара, а парите ще бъдат дарени на фондацията "Нелсън Мандела".

(Източник)



сряда, 25 май 2016 г.

Как са се правели карамелени бонбони през 19 век

Във викторианска Англия чрез тази ротационна преса са правени бонбони от захар. Сигурен съм, че днес процесът не е много по-различен, единствено е автоматизиран.

вторник, 24 май 2016 г.

Странни теории за полет MS804

Вече писах за съвпаденията около катастрофата на египетския полет MS804:

Самолетната катастрофа на MS804 и някои стряскащи съвпадения

Нещата обаче стават още по-невероятни. Не се мина много време преди да се намеси и темата НЛО в случая. Твърди се, че само час преди MS804 да падне, пилоти на турски самолет са наблюдавали НЛО. Те извършвали рутинен пътнически полет от Бодрум за Истанбул и били вече близо до крайната си дестинация, когато две зелени светлини прелетели над самолета. Истанбул е доста далеч от предполагаемото падане на египетския самолет и не е ясно дали въпросните мистериозни светлини имат нещо общо с инцидента. Не пречи обаче да се спекулира...

(Източник)

Руснаците излизат с друга версия - че MS804 е ударен от метеорит. В това има известна логика и дори може да се върже с горната новина - може би видените зелени светлини са били фрагменти от метеорит. Още на 17 май Русия издава предупреждение, че се очаква навлизането на голям метеор в земната атмосфера.

На същата дата този болид е заснет над САЩ:



По-малко от 24 часа след това, нещо подобно е заснето и над Аржентина:



Още един ден по-късно, се случва трагедията с египетския самолет. Дали въпросният метеор навлязъл в земната атмосфера не е бил следван от цяла група по-малки тела? Нещо като метеоритен поток. Не за първи път се спекулира, че космическо тяло може да е причинило самолетна катастрофа. На 1 юни 2009 край бреговете на Бразилия пада полет 447 на "Air France". И тогава има предположения, че може да е ударен от метеор.

(Източник)

понеделник, 23 май 2016 г.

Мистериозен призрачен глас се оказва нещо съвсем друго

Наскоро Брад Сап от Карол, Айова, САЩ имал странно преживяване една ранна утрин. Докато сортирал консерви с храна, той чул странен призрачен глас да му нашепва "изчезвай от тук".

Брад си помислил, че полудява. Взел да търси източника на гласа. Жена му пък взела да го бъзика, че това е дух - всъщност много хора биха си помислили точно това. Но на свой ред съпругата му си изкарала акъла след няколко часа когато изведнъж се разнесъл вик за помощ.

Семейството се обадило на спешния телефон 911 и дошлите спасители измъкнали гол 29-годишен мъж от комина (на снимката, облекли са го след ареста). Неговата история била, че си играел на криеница и така се заклещил. Брад Сап обаче подозира, че просто е искал да проникне в къщата и да го обере.

Най-странната част от историята е, защо въпросният човек е бил гол. Той не е изяснил този въпрос. В комина няма достатъчно място да се съблече, така че трябва да си е свалил дрехите още преди това.

(Източник)


Дървета стотици години се крият от хората и освен това спят

Едва ли можеше да измисля по-сензационно заглавие. Как е възможно дървета да се крият от хората и да спят?! Това да не е дива котка, малко насекомо или неуловим криптид, че да се изплъзва на учените 100 години, а когато е на сигурно място да си подремва? Е, явно всичко е възможно, природата е невероятна :)

За първи път учени са наблюдавали поведение при няколко дървета, което доста се доближава до състоянието известно като сън при животните и хората. Учени от Австрия, Финландия и Унгария са използвали лазерно сканиране, за да отбележат няколко милиона различни точки по повърхността на листата и клоните на две изследвани дървета. Така са засекли, че те се отпускат през нощите. Това движение не е много голямо - едва 10 сантиметра за дърво високо 5 метра, но систематично се повтаря нощ след нощ.

Двете изследвани дървета са съответно в Австрия и Финландия и са наблюдавани при спокойно време, за да не се получат фалшиви резултати от вятъра. И двете растения реагират по един и същ начин. Предположението е, че тази "дрямка" е свързана със спадането на водното налягане в дърветата.

(Източник)


А по скалите около Ниагара в Канада, се оказа, че има цяла кедрова гора, на която учените не са обръщали внимание досега. Мислили са, че това са малки дръвчета появили се през последните няколко десетилетия, но са сбъркали. Растенията са на 500-600 години. Интересното е, че още през 1988 един учен е преброил кръговете на едно разрязано дърво и е изказал предположението, че това са много стари растения. Другите "специалисти" са решили, че бърка. С това за пореден път се вижда колко ограничени могат да бъдат учените. Добре, че сега истинската възраст на кедровите дървета е призната.






(Източник)

Накрая няколко снимки от Саудитска Арабия. В пустинни местности в югозападната част на страната обилните валежи са довели до това, че красиви цветя са разцъфтели директно върху пясъка. (Източник)







неделя, 22 май 2016 г.

Земетресения в България и по света (+ един горящ метеор)

Днес в 11.58 ч. в Югозападна България бе усетено средно по сила земетресение. Точният магнитуд все още се установява, но засега постъпват данни за 4.3-4.5 по скалата на Рихтер.

Трус от 4.3 по Рихтер в Югозападна България

Не знам дали помните, но Пернишкото земетресение от 2012 се случи точно на 22 май, макар и в друг час. Проверете сами в статията в Уикипедия:

Пернишко земетресение (2012)

Вчера пък две земетресения с магнитуд 4,8 и 4,9 бяха регистрирани в съседна Македония. Почти съм сигурен, че имат връзка с днешното в България.

Две земетресения в Македония

Друго сравнително силно днешно земетресение:

Трус 5,2 по Рихтер в Тайван

За него вече не бих твърдял, че е свързано с нашето и македонските земетресения.

И понеже светът е голям и опасност дебне отвсякъде (или забавление, зависи от гледната точка), ето едно клипче от Индия, което е заснето вечерта на 20 май. Вижда се някакъв горящ и разпадащ се обект в небето. Възможно е да е падащ космически боклук, но според сайта Satview.org, на 20 май не е имало обратно навлизане в земната атмосфера на изкуствени тела (за днес 22 май обаче има такова).

(Източник)



Другата България - наблюдения на 18 май 2016

Винаги когато се откъсна от компютъра по някаква причина, попадам в "Другата България". През март това се случи заради здравословни проблеми, тогавашните ми наблюдения описах в тази статия:


Сега имах проблеми със самия лаптоп и трябваше да го нося на поправка. Докато си убивах времето на едно определено място в София и чаках да ми се обадят от сервиза, имах възможност да наблюдавам хората около мен, тези които рядко (или направо никога) не влизат в Интернет.

Първото което ми направи впечатление бе, че все още има деца, които не си играят със смартфони и други технологични джаджи, а продължават да играят старите игри от едно време. Няколко циганета търкаляха една стара автомобилна гума и определено добре се забавляваха.


Почудих се какво правят там, заедно с доста други хора, които сякаш чакаха нещо. Скоро разбрах отговора. Пристигна бус с надпис "храна за бездомни" и започна да раздава супа и хляб на хората. Някои наистина изглеждаха като бездомници. Имаше доста стари и грохнали хора. За други обаче на пръв поглед нямаше да кажа, че са хора без дом. Дрехите им бяха чисти и имаха приличен вид, но като се загледах по-внимателно, наистина видях, че облеклото им бе вехто.

Почудих се кой осигурява храната и в Интернет намерих, че това е инициатива на евангелистка църка. Лошо няма, добре че се грижат за хората. Повече за инициативата тук:

Милосърдие на улицата – топла супа и парче хляб за бедните


И накрая, за да са наблюденията ми пълни, взе че дойде един автомобил на фирма за унищожаване на хлебарки и гризачи. наименованието им беше оформено като логото на известната метал банда Металика. Жестоко :)


Самолетната катастрофа на MS804 и някои стряскащи съвпадения

Както знаете, този четвъртък в Средиземно море падна полет MS804 на EgyptAir. Вече бяха открити части от самолета и от багажа на пътниците, все още обаче не се знае точната причина за катастрофата, водещата версия е тероризъм. Тук обаче искам да обърна внимание на някои странни и дори зловещи съвпадения.

В същия ден, 19 май, имаше още поне два въздушни инцидента, единият от които в България.

Бомбардировач Б-52 падна в Гуам

Хеликоптер падна край Несебър, пилотът загина

Междувременно се оказа, че една от стюардесите на египетския самолет през 2014 е публикувала зловеща снимка в профила си във Фейсбук - самолет паднал в морето. (Източник)

Както се казва - "дърпала е дявола за опашката".


Също през 2014, някой е написал зловещо послание отдолу на самолета, който сега падне в морето. То било на арабски и гласяло - "ние ще свалим този самолет". Предполага се, че това е било дело на египетски авиационни служители привърженици на "Мюсюлманско братство". (Източник)

Странното е, че поне засега обичайният заподозрян "Ислямска държава" не казва нищо относно MS804. Вчера групировката е пуснала аудио послание в което са засегнати редица въпроси, но няма и дума за самолета. (Източник)

Най-странното съвпадение обаче направо ме остави без думи. Помните ли малайзийския полет MH370? Той изчезна на 17 март 2014 някъде над Индийския океан. Полет MS804 се разбива на 19 май т.г. Между двете дати има точно 804 дни, числото което присъства в номера на египетския полет! (Източник)

събота, 21 май 2016 г.

Зелена енергия (новини от последната седмица)

Миналата неделя за първи път Германия задоволи енергийните си нужди за цял ден само със зелена енергия.


Почти веднага тази новина бе засенчена от друга - Португалия е изкарала четири дни на "зелен ток".


Е, не всички новини са така добри, случват се и инциденти. Най-голямата слънчева електроцентрала се намира в Калифорния, САЩ и се е самозапалила. Неправилно насочени огледала са предизвикали пожар в "Ivanpah Solar Electric Generating System", който макар да не е бил зрелищен, е предизвикал достатъчно щети, за да извади от строя една от колекторните кули. Втората кула също не работи заради планов ремонт, така в момента централата работи само с третата. (Източник)



вторник, 17 май 2016 г.

Silk Road отново се завърна

Silk Road е името на сайт за продажби намиращ се в така наречената "Тъмна мрежа" (Dark Web). Той се появява за първи път през февруари 2011 и на него анонимни потребители продаваха и купуваха дрога, оръжия и какви ли не други нелегални неща. През лятото на 2013 ФБР успя да го закрие, а освен това арестува и много от създателите и потребителите му. През следващите години се правеха редица опити да се възстанови Silk Road, но те не просъществуваха дълго време, винаги бяха спирани от властите.

От няколко дни знаменитият пазар отново се появи в дълбините на мрежата. Сега носи името "Silk Road 3.0". Дали отново бързо-бързо ще бъде спрян? Интересното в случая е, че зад проекта стои човекът, който движи и друг виртуален пазар познат като Crypto Market. Досега "Crypto Market" не е имал никакви проблеми, дали собственикът му не рискува твърде много обвързвайки името си със "Silk Road"? Заради наркотиците и другите неща в "Silk Road 3.0", дали и двата сайта няма да си заминат?

Не смятам да влизам в новия Silk Road, но покрай тази новина разбрах, че в Дълбокия нет има доста сайтове-пазари, някои от които не са толкова опасни и не се продават (само) нелегални неща. Някои от тях са Alphabay, Dream Market, The Real Deal, Zocalo, Valhalla, Hansa Market, Acropolis, Python Market, Oasis Market, Bloomsfield, German-Plaza, Darknet Heroes League, The Majestic Garden. Чудя се дали да не ги проуча и да напиша статия или поредица от статии за тях.

Източник


неделя, 15 май 2016 г.

Археологически новини

Преди седмица гръмна новината за момчето от Канада, което уж намерило изгубен град на маите в Мексико само като разглеждало сателитни снимки. Е, хвалбите се оказаха прибързани, намерило е друго.

Намереният от канадски ученик "град на маите" се оказа нива с марихуана


Един интересен за четене материал, който съчетава мистика и конспирации:

Странджанската гробница, която уби Людмила Живкова

А в Китай съвсем скоро ще бъде изложен за разглеждане най-старият откриван чай. Той е намерен в императорска гробница на 2100 години.


НЛО и космически новини

Рекорд! Мисията „Кеплер“ е потвърдила наличието на 1 284 нови планети.

НАСА съобщи за най-големия брой планети, откривани някога

Представете си, че сте космонавт на Международната Космическа Станция. Събуждате се една "сутрин" и поглеждате през илюминатора. Това е леко изнервящо - да видите пукнатина в стъклото:


Явно някакъв малък обект - микрометеорит или парче космически боклук е ударил илюминатора. Засега няма сериозна опасност от тази 7 милиметрова пукнатина.

(Източник)

Долното видео е от Феърбанкс, Аляска и е заснето на 13 май. Изгледайте го цялото, това не е просто мигаща светлина в небето, това е светлина от която се отделят други светещи обекти.

събота, 14 май 2016 г.

Роботи (подборка към 14 май 2016)

Изучавал съм роботика в университета и знам, че една от най-трудните задачи в тази научно-техническа дисциплина е как робот да държи яйце. Ако не го държи достатъчно силно, ще го изпусне, ако обаче го стиска твърде силно, то ще се счупи. Е, новият робот разработен от "Disney Research" няма такъв проблем. (Източник)



Следващият робот пък е за гълтане. Идеята е да помага в медицината. Примерно минава през теб и изважда заседнали предмети, които си погълнал по невнимание. (Източник)




Накрая една лоша новина за адвокатите:

Правна кантора нае компютър с изкуствен интелект за адвокат


Две интересни начинания от Русия

Казват, че проблемите са двигател на прогреса. Постави някого в трудна ситуация и той ще трябва да си размърда мозъка и да започне да действа, ако иска да оцелее. Същото се отнася и за обществата, а не само за отделните индивиди. Русия е в криза и само фанатизираните путинисти отричат това ("санкциите не работят, Путин си го мести от единия крачол в другия"). Благодарение на икономическите трудности започват да се обмислят нови варианти за справяне със ситуацията. Ето един:


Президентът Владимир Путин подписа този месец закон, според който до 2035-та година, всеки един руснак ще може еднократно и безвъзмездно да получи 1 хектар земя в Якутска област, Камчатка, Приморский край, Хабаровски край, Амурска област, Магаданска област, Сахалинска област, Еврейска автономна област или Чукотски автономен окръг. Единственото, което гражданите трябва да докажат е, че са направили нещо върху земята след пет години, като с приоритет е земеделието. Ако я обработват - земята ще стане тяхна.

Това не е първият подобен почин - новият план на правителството наподобява плана за преселване, разработен през последните години на имперската власт в Русия преди Революцията, когато 3 млн. души са заселени в Далечния изток. Преди повече от 100 години планът сработва. Днес обаче успехът на начинанието съвсем не е толкова сигурен. Преди век повечето от новозаселилите се са бивши крепостни селяни или техни наследници. Днес демографската ситуация е коренно различна: около 70% от населението се състои от жители на градовете, които трудно ще се адаптират към селския живот на изток.

Надявам се начинанието да успее, така може да се подобри живота на много руснаци. Трудностите обаче ще са големи. Добрата идея може лесно да бъде спъната чрез бюрокрация и корупция. А и има вероятност много хора да подходят към раздаването на земя като към игра от лотарията с надеждата да получат някой участък на който да се открие злато, диаманти или нефт. Освен това местните жители имат своите опасения. През март 2016-та година в Якутия се състоя митинг против включването на Републиката в Законa за безплатно раздаване на земя. Участниците смятаха, че се нарушават правата на коренните жители и се опитаха да организират референдум.

Ще следя с интерес как ще се развие тази идея.


Другата интересна новина е следната:

В московских парках появятся клумбы для овощей

В московските паркове са се появили лехи със зеленчуци. Не знам защо някои пещерни анти-путинисти се присмяха на тази новина. Какво точно и е лошото?! Било заради хранителното ембарго (наложено от Путин на собствения си народ). И така да е какво от това? Инициативата е много добра и от години съществува на Запад. Не съм чул обаче анти-путинистите да се присмиват за това на САЩ и Европа. В англоезичните страни това се нарича "guerrilla gardening" и може да се преведе като "партизанско земеделие". Идеята е да се оползотвори плодородната градска земя, която иначе не се ползва рационално.

Много експерти признават, че това "запечатване на почвата" в града е сериозен проблем, прочете този материал:

Запечатана с асфалт или колко е важна почвата в града

Партизанско земеделие в Лос Анджелис:


петък, 13 май 2016 г.

Железниците се развиват (подборка новини)

От повече от век разни хора все предричат смъртта на влаковете и железниците. Автомобилите, самолетите, евтиният петрол, забогатяването на средната класа и т.н. - част от нещата, които уж трябваше да пратят железопътния транспорт в историята. Той обаче упорито отказва да си тръгне, не е приключил, все още е доста удобен и евтин, че да го отписваме. Затова железниците продължават да се развиват и дори възстановяват позиции.

Като в Лос Анджелис например. Отново е открита линията свързваща центъра на мегаполиса със Санта Моника. Това се случва за първи път от 1953 година. Настоящата линия е тип градска железница / трамвай, но пак върши чудесна работа. (Източник)


Във Филипините наскоро са започнали да оперират три подобни железници изградени с помощта на Китай, тази настояща икономическа сила (източник).

И за една нова технология:

Първи тестове на Hyperloop в Невада

Това е доста по-различно от традиционните железници, но пак се движи по твърдо зададен път. В момента развива 187 км/ч за 1.1 секунди. Когато бъде завършена тази система ще превозва хора и товари по мрежа от тръби.



четвъртък, 12 май 2016 г.

Бира от мъгла

Обикновено първо е бирата, а след нея идва мъглата - като се напиеш започваш да се чувстваш все едно си в мъгла. Не така обаче стоят нещата в пустинята Атакама в Южна Америка. Това е едно доста сухо място. Обхваща територии в Перу, Чили, Боливия и Аржентина.


Единствената влага идва от "Мракът". Така местните хора наричат мъглата, която се спуска всяка сутрин и е толкова гъста, че предизвиква мрак. Тя се създава над Тихия океан и се премества над пустинята с ветровете. За жалост не напоява почвата - твърде бързо слънцето я изпарява. Единственият начин да се ползва водата, е да се хване директно от въздуха. Хората така и правят. Създали са специални приспособления чрез които събират росата.



Уловената по този начин вода се използва за пиене, напояване и създаване на бира, която носи марката Atrapaniebla (наричана е още "небесно пиво"). Тя се прави от двама братя от Чили, които твърдят, че вкусът е по-добър от повечето бири, защото събраната от мъглата вода има ниски нива на въглерод, сулфати и нитрати. Произвеждат около 500 литра на седмица.


Източник

сряда, 11 май 2016 г.

Американски идиоти (подборка към 10.5.2016)

Мисля, че има и предишни статии със заглавие "Американски идиоти", а вероятно ще има и в бъдеще, затова започвам да им слагам и дати в името.

Ето какво ми направи впечатление от новинарския поток тези дни:

Пребиха художничката, която нарисува Доналд Тръмп гол



Професор по математика хвърли в паника цял самолет

Решавал математически уравнения и го помислили за терорист, който разкодира шифровано послание. Нямам думи!

А в Мичиган са хванали психопат, който е заснет от охранителни камери в разни хранителни магазини как посипва различни продукти с отрова за мишки. Той е 29-годишен и ако бъде признат за виновен може да получи до 70 години затвор. Властите не са разкрили публично мотивите за действията му, но изглежда човекът има психически проблеми. (Източник)

вторник, 10 май 2016 г.

Пет минути за култура: Ленинград отново се изправя срещу фашизма

Ленинград е името на руския град Санкт Петербург използвано между 1924 до 1991. Градът е известен с така наречената "Ленинградска блокада" от времето на Втората световна война продължила 872 от 8 септември 1941 до 27 януари 1944. Войските на Вермахта, под командването на фелдмаршал Лееб, блокират всички шосета и железопътни линии с изключение на тайния „Път на живота“, минаващ през замръзналото Ладожско езеро. Гладът и силните студове убиват цели фамилии. Но въпреки това Ленинград не се предава. Въпреки блокадата на 5 март 1942 година е премиерата на VII симфония на Дмитрий Шостакович.

„Ленинград“ пък е руска ска пънк рок група, създадена в Санкт Петербург през 1997 г. Аз я открих преди десетина години благодарение на песента "Терминатор". Песните и са мелодични и приятни за слушане, а много от клиповете са смешни и провокативни. Групата дължи славата си отчасти на нецензурните текстове на песните, често на алкохолно-битова тематика. Фронтмен е Сергей Шнуров.

Преди два дни попаднах на тази новина, която ме изненада:


Става въпрос за последния клип именно на групата "Ленинград". Парчето се казва „В Питере – пить“ (В Питер – да пиеш). Питер е разговорното име на Санкт Петербург. Героите на клипа пият водка и се веселят по улиците на Северната столица. Един градският общински съветник - Евгений Марченко поиска прокуратурата да провери клипа, а патрЕотите от движението „Рок – Петроград“ настояват Сергей Шнуров да спре да използва името „Ленинград“ за своята група, защото осквернявал града-герой.

Мда....защо ли съм изненадан всъщност от новината? От години следя как се развива Русия и отдавна твърдя, че тъмните болшевишко-фашистки времена се завръщат. Отново започват да ти казват за какво може и за какво не може да пееш, дори ще определят как може да ти е кръстена групата. За несъгласните - прокуратура, съд, затвор... Цензурата е само първата стъпка, знаем какво има на края на пътя - концлагери и газови камери. Някои руснаци (а и българи) са решени да го извървят до край. Добре, че все още има други руснаци (а и българи), които да им се противопоставят. Затова битката на Ленинград с фашистките орди не е приключила, тя се подновява с пълна сила.

понеделник, 9 май 2016 г.

Изоставен кораб се появява край бреговете на Либерия

На 21 април танкерът "Tamaya 1" потегля от пристанище в Сенегал. На 22 април подава последните си координати, след което изчезва. След една седмица се появява край бреговете на Либерия. Няма никой на борда. Дали е бил нападнат от пирати? Сред местните се носи историята, че когато корабът се появил край брега, от него излезли трима непознати мъже и отплавали с кану.

По принцип танкерите имат специални устройства, които предават координатите им. По международна спогодба е забранено тези устройства да се изключват, а ако се повредят, екипажът е длъжен да се погрижи те да бъдат поправени. На този танкер устройството не работело, сякаш нарочно е било извадено от строя.

Властите са забелязали следи от пожар в капитанската кабина. "Tamaya 1" е плавал под панамски флаг, но е нигерийски кораб.

Източник


неделя, 8 май 2016 г.

Подборка странни новини - НЛО, дух и "ангел"

Наскоро човек от турския град Анталия е заснел НЛО посред бял ден. (Източник)

Гледайки размазаните снимки на лъскавия обект, си мисля, че не е дрон. По-скоро ми прилича на изпуснат балон с неправилна форма - може би на сърце.





Следващата снимка пък е направена на фестивала Good Life Music Festival в Австралия. Дали това зад сцената е дух? (Източник)



А това е "ангел паднал от небето". Поне така си помислил един индонезиец, който намерил тази кукла миналия месец на брега на морето край Бангай. Занесъл я вкъщи. Скоро мълвата се разнесла и дошла полицията да види "ангела". Оказал се секс-кукла...

(Източник)


събота, 7 май 2016 г.

Американски военни престъпления: магистралата на смъртта в Кувейт

В нощта на 26 срещу 27 февруари 1991 на 32 километра западно от Кувейт се случва едно военно клане, което днес сякаш е забравено.

Малко предистория. На 2 август 1990 диктаторът Садам Хюсеин нахлува в Кувейт и окупира малкия си съсед. В защита на малката държава от Персийския залив се образува международна коалиция водена от САЩ, която провежда редица бомбардировки и други военни операции. На 25 февруари, виждайки, че няма да успеят да задържат Кувейт, иракските власти обявяват по радиото, че започват изтегляне на армията си в изпълнение на резолюция 660 на ООН. На следващия ден самият Садам Хюсеин потвърждава, че се изтеглят. Джордж Буш-старши, тогавашният президент на САЩ, реагира на тези думи като ги обявява за "жестока измама".

Така се стига до трагичната нощ на 26 срещу 27 февруари, хиляди иракски войници започват да се изтеглят по Магистрала 80 към Багдад и Магистрала 8 към Басра. Американците обаче решават, че трябва да ги ударят. Бойни самолети удрят първо предните и задните превозни средства, така че останалите да бъдат блокирани. След това започва касапницата извършена от въздуха. Над 2000 единици техника са унищожени, а загиналите са десетки хиляди. Пътят получава името "магистралата на смъртта". Войната официално приключва на 28 февруари и цялото това кръвопролитие е било излишно.

Според мнозина, тази американска постъпка не е просто варварски акт, ами дори нарушава Женевската конвенция от 1949, част III, в която се забранява убиването на войници престанали да се сражават. Иракската армия не отстъпва с цел да се прегрупира и да атакува отново, не извършва заблуждаващи маневри, те просто са се прибирали у дома.

И до днес американските военни се опитват да отхвърлят тези обвинения. Те твърдят, че иракчаните не са се оттегляли, а са били изтласкани от съюзническите сили. Освен това генерал Норман Шварцкопф описва загиналите приблизително така - това не са невинни хора, това са сбирщина от изнасилвачи, убийци и главорези.


Днес, повече от 25 години по-късно този тъмен епизод не просто е забравен, той се повтаря отново и отново, само действащите лица и сцената са сменени. Всичко останало обаче е същото. Нима Русия не бомбардира наред в Сирия и нима не използва подобни оправдания - "това не са жени и деца, това са джихадисти"....