събота, 3 ноември 2018 г.

Електрическата лада от 80-те години

Знаете ли, че няколко десетилетия преди появата на Тесла, в СССР са се произвеждали електрически автомобили? Експерименталното им производство започва в началото на 80-те години. Моделът носи името "ВАЗ 2801", но често се нарича просто "ЛАДА Електро". Общият брой на автомобилите от тази тестова серия е малко над 50. Използваните в модела батерии са никелови-цинкови с тегло от 380 килограма. Колите са можели да развиват до 90 километра в час. От зареждане до зареждане са изминавали 130 километра.

Някои от произведените лади остават в град Толиати, където е завода. Те се използват за пощенски услуги или за вътрешни за фабриката задачи като разнасяне на обяд. Други заминават за Москва. Повечето автомобили обаче са пратени в Украйна, основно в Киев и Крим. Те се използват в различни комунални сфери.

Нямало е обаче изградени достатъчно станции за зареждане на тези електрически автомобили, а и производствената им цена е била твърде висока, затова проектът е спрян.

Днес по пътищата на Украйна и по-рядко на Русия все още могат да се срещнат няколко от оцелелите автомобили от тази експериментална серия. На повечето обаче електрическите двигатели са заменени с бензинови или дизелови.

Източник













Няма коментари:

Публикуване на коментар