неделя, 12 април 2020 г.

Крона-чан: новините от изминалата седмица

Предишна обобщаваща статия по темата, която излезе в понеделник:


За жалост няколко дни по-късно регистрирахме и най-младият човек в България починал от корона вирус:


Дали този печален рекорд ще бъде подобрен?

А от днес отново се върна една от най-строгите забрани, миналият път я отмениха на практика преди да влезе в сила, този път обаче изглежда ще остане за дълго време:


Тази мярка само още повече ще нажежи обстановката. От самото начало на извънредното положение, разни хора начело с главният фатмак на републиката тръбят как икономическите ограничения ще доведат хората до глад и мизерия. В световен мащаб е същото - мнозина предричат, че много повече ще умрат заради спрялата икономика отколкото от самият вирус. (И между другото, ако не знаете какво значи "фатмак" е добре, върнат ли казармата мнозина младежи ще се запознаят с тази митична родна фигура).

Защитниците на теорията за по-големите икономически вреди имат известно право. Вирусът има много негативни странични ефекти. Но фатмаците забравят, че карантината има пък много положителни странични проявления. Така както вирусът убива пряко и непряко, така и карантината спасява пряко и непряко.


А в Италия падна поредният мост. Когато преди близо една година се срути моста в Генуа, имаше десетки загинали. Сега имаше само двама пострадали шофьори. Заради ограниченията по пътищата на страната, трафикът е минимален и на моста е нямало почти никой. (Източник)


Така че ако ще говорите за непреките икономически жертви, говорете и за непреките спасени животи!

За жалост за много хора по света този избор не съществува - да работят или да си останат вкъщи за повече от ден-два.

(Източник)

Точно тези хора страдат най-много. Долното видео е от Еквадор, където гробищата не могат да смогнат. Вижте го! Вижте го!



Припомнете си и видеото с италианските военни камиони, които извозваха мъртвите от най-засегнатата област. Ето ви и една снимка от масовите гробове, които в момента се копаят в Ню Йорк за "временно складиране" на жертвите (източник):


И после пак ми говорете, че коронавирусът е не по-опасен от сезонния грип. За да омаловажат жертвите, някои отиват до толкова далеч, че започват да твърдят, че в България короната са го прекарали 126 000 човека без да знаят. На какво се базира твърдението на тези "експерти"? На това, че бързите тестове са открили 9 полицаи от общо 1000 тествани в София, които имат антитела.


В интерес на истината трябва да посоча, че в статията са отбелязани някои от слабите моменти на тези сметки.

- София не е България. В столицата има по-широко разпространение на Covid-19. Ако вместо 1000 софийски полицаи бяха тествали същата бройка ченгета от цялата страна, то тогава бройката вероятно щеше да е още по-малка, примерно на половина. Тогава по същия метод щеше да излезе, че изкаралите вируса са около 60 000.

- Второ, полицейската професия изисква почти постоянно полицаите да са на улицата и сред другите хора. Нормално е те по-често да се заразяват от други професии. Какво би се получило ако бяха тествани 1000 програмиста, които основно сега си работят от вкъщи? Дали щеше да има намерени и два случая? Тогава колко щеше да стане предполагаемата бройка на заразените? Под 20 000?

- Трето, което вече не е споменато в статията, но аз попадам на него на други места. В горния материал пише само, че бързите тестове са неточни и дават фалшиви отрицателни резултати понякога - тоест човека е прекарал вируса, но теста не го хваща. То и от тази презумпция от 9 полицаи се стига до 126 000 заразени в цялата страна. Има твърдения обаче, че тестовете дават и фалшиви положителни резултати - някой не е изкарал вируса, но теста твърди, че е. Тоест от тези 9 полицаи реално може и половината никога всъщност да не са били заразени.

Така че не вярвайте на интерполации и приблизителни сметки. Вярвайте на очите си. А те ви казват, че не може заради вирус убиващ по-малко от сезонния грип, да не могат да насмогват гробищата в Италия, Еквадор и Ню Йорк!

А най-страшното в настоящия бюлетин тепърва предстои! Има все повече случаи на повторно заразяване на хора прекарали корона-вируса. Властите вече се чудят дали те наистина са се заразили отново или вирусът всъщност се е бил скрил в клетките им и сега се е реактивирал (източник) По дяволите, точно това си помислих преди няколко месеца, когато научих за първия китаец "хванал" отново корона-чан. Дали наистина пак се е заразил или дълбоко в клетките му вирусът се е запазил? Не исках да пиша за тази си теория тогава, защото я сметнах за твърде черногледа, но май ще се окаже вярна. Това би било ужасно - цял живот да живееш с този вирус и той от време на време да се активира.

На фона на горните големи злини, долната новина изглежда малка и незначителна и дори се чудех дали да я давам. Но все пак реших, че не бива да пропускам да показвам що за племе сме:


Тарикатът взимал по пет евро на български гражданин и десет на човек от друга народност за това, че влиза в консулската служба. Бай Ганьо тръгнал по Европа дето се вика.

Надеждата? Винаги има надежда. Нали знаете, че тя винаги изпълзява последна от кутията на Пандора. Ето я:

Джонс Хопкинс: 6 пъти по-ниска смъртност от Covid-19 в страните с масова БЦЖ ваксина

Ваксините за пореден път доказват своята полезност. Анти-ваксите да го духат!

Няма коментари:

Публикуване на коментар