петък, 15 май 2015 г.

Взаимоотношенията Куба - САЩ

От няколко месеца тече размразяване на взаимоотношенията между две велики страни - Куба и САЩ. Доста реални резултати вече са налице от това дипломатическо затопляне. Нека случващото се там да е пример за случващото се тук, в части от източна Европа, където някои режими решиха да изберат пътя на конфронтацията.

А сега конкретни новини.

През 2011 в Куба е пусната първата в света ваксина срещу белодробен рак наречена "Cimavax". Себестойността и е един долар, но кубинското правителство напълно покрива цената и така ваксината е безплатна за хората. Сега Центърът за молекулярна имунология в Куба е постигнал договореност за сътрудничество с раковия институт "Розуел Парк" в САЩ и така тази ваксина ще се появи и в Америка. Това става благодарение на вдигането на редица ограничения съществували през последните 55 години.

Източник


В самата Куба дипломатическото затопляне също се посреща радушно. Страната бавно се променя, като тази промяна не е от сега, но постигнатото размразяване само може да ускори промените.

Като например в сферата на правата на хората с различна сексуална ориентация. Миналата събота се е провел гей прайд парад в Хавана в който са участвали приблизително 1000 души. Нещо повече - това е осмият пореден годишен парад! На настоящата проява хора са носели плакати с надписи "Да на социализма, не на хомофобията". Появил се е дори един свещеник, който символично е венчал няколко гей двойки (символично, защото официално еднополовите бракове все още не са разрешени).

Източник

Гледайки случващото се в Куба не мога отново да не направя аналогия с едно друга страна, доста по-близо до нас в която даже има наказания за "гей пропаганда". А пък гледайки снимките от парада, оставам с впечатлението, че хората добре се забавляват без да им пречат разни "радетели на традиционните ценности". Говорейки за такива "радетели", нямаше ли едни български политици, които обичаха да ходят в Куба? Дали пък всъщност досега не са ходели, за да могат без задръжки "да бъдат себе си" и да танцуват на воля сред себеподобните си?






Няма коментари:

Публикуване на коментар