четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Новини свързани с Илон Мъск (към 24 ноември 2016)

През септември публикувах тази статия, в която изразих съмнения, че взривът на ракетата на Space X е умишлен саботаж:

Конспирация срещу Tesla, Space X и Илон Мъск?

Атаките срещу Мъск продължават с пълна сила и на други фронтове - включително и на медийния. Може би сте чули за полемиката, която се породи след президентските избори в САЩ. За фалшивите новини и твърдения (особено във Фейсбук), които подпомогнаха възхода на Доналд Тръмп. В България също е пълно с псевдо-новинарски сайтове и ФБ-групи, в които се лее безспирна пропаганда. Тези "източници" на информация са много по-популярни от реалните новини подкрепени с факти.

Атаките на троловете обаче не се ограничават само до политиката. Наскоро Илон Мъск е заявил, че той и неговите компании също са цел на масирана дезинформация. Общо взето клеветническите твърдения гравитират около това, че видите ли, фирмите на Мъск всъщност цоцали държавни пари т.е. парите на данъкоплатците. Това е далеч от истината, но кога клеветниците са се интересували от реалните факти? Тази тактика да ви е позната от България? И тук всеки, който не пише оди във възхвала на "правилните хора" и най-вече на "правилната страна" е обвиняван, че получава грандове от чужбина.

И в България, и в САЩ обаче е лесно да се разобличат лъжите, достатъчно е малко да се разровим надълбоко. Лошото е, че малко хора го правят и предпочитат да вярват сляпо на написаното. Специално за Мъск изглежда всички клеветнически статии идват от един източник, макар и да са публикувани в различни вестници. Те са написани от някой си Шепърд Стюард, който изглежда дори не е истинска личност, а псевдоним. Човекът се представя за "политически журналист на свободна практика" и вестниците на драго сърце му приемат писаниците без дори да направят елементарна проверка за истинност. Така де, на кой му трябват факти, важното е да има голяма читаемост.

Източник


И въпреки нападенията по всички фронтове, Илон Мъск продължава със своята иноваторска дейност. Наскоро компаниите му SolarCity и Tesla са захранили цял остров само с енергия генерирана от слънцето. Досега остров Тау (част от Американска Самоа) е произвеждал електричеството си от петролни продукти. Постоянно е трябвало да бъдат карани нови и нови варели с гориво. На това обаче сега е сложен край. Браво, Мъск! Продължавай да удряш петролните феодали!

Няма коментари:

Публикуване на коментар