вторник, 18 ноември 2014 г.

Геополитика - 18.11.2014

За тоталитарните държави е полезно да губят войни — веднага започват да се поправят (от "Безсилните на този свят" на братя Стругацки)

От близо година светът е свидетел на най-сериозното противопоставяне от времето на Студената война - Русия срещу така наречения "Западен свят". Като цяло се приема, че в този "глобален шах" Русия начело с Путин е в настъпление - взеха Крим, почти "отхапаха" Донбас от Украйна, демонстрират сила с военни самолети и кораби, които редовно нарушават въздушното и морското пространство на страните-членки на НАТО, хванаха в желязна хватка Беларус и Казахстан чрез така наречения "Евразийски съюз", придърпаха някои европейски политици и определени икономически лобита към себе си, имат цяла армия от медии и интернет тролове, които да оказват влияние на общественото мнение...

Но Путин забравя един прост закон, който важи в много сфери - от физиката до поведението на хората - всяко действие има противодействие. А изглежда в Европа вече започва да се забелязва това противодействие.

Хиляди чехи поискаха оставката на президента си за проруски изказвания

Чехите дори замеряха президента си с яйца:



В Унгария също е имало протести срещу Орбан, като една от причините за тях е и външната му про-руска политика:

Фотогалерия: Масов протест в Унгария срещу корупцията и Орбан

А дали изненадващото избиране на десно-центристкия кандидат за президент на Румъния също отчасти не се дължи на геополитическата ситуация? Той победи социалдемократа Понта.

Защо Румъния избра учителя Клаус Йоханис

Няма коментари:

Публикуване на коментар