петък, 26 юни 2015 г.

Дребни "Дракула" мравки в Мадагаскар и Сейшелите

Рик Овърсон и Браян Фишер, изследователи от Калифорнийската академия на науките, са описали шест нови странни вида мравки от рода Prionopelta живеещи в Мадагаскар и Сейшелите.

Членовете на този род са известни с това, че са свирепи, социални хищници преследващи своите жертви с челюсти наподобяващи малки ками. Тези мравки живеят в тропиците, но обикновено остават напълно незабелязани поради две причини.

Първо, те са малки. В сравнение с най-малкия от новонамерените видове, плодовата мушица изглежда огромна. Тези мравки са с размери 1.5 милиметра дължина и 0.2 милиметра ширина. Дори някои едноклетъчни организми са по-големи от тях.

Второ, те водят крайно потаен живот. За разлика от много други мравки, които ще ви налазят когато сте на пикник навън, Prionopelta живеят или под земята или дълбоко сред слоя от паднали листа в дъждовните тропически гори. Някои от мравките никога не виждат слънчева светлина през живота си.

Не случайно Фишер причислява рода Prionopelta към по-голяма група наречена от него "Дракула мравки". Те демонстрират странно поведение - пият "кръвта" на младите индивиди в колонията. Едно уточнение - при насекомите вместо "кръв" е по-правилно да се употребява термина "хемолимфа".

От новите шест вида един живее на Сейшелските острови, а останалите в Мадагаскар. Всичките са ендемични (срещат се само там). С тях броя на видовете в рода Prionopelta нараства от 15 на 21.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар