неделя, 21 юни 2015 г.

Археологически новини - 21 юни 2015

60-годишен фермер от Китай преди няколко години намерил острие на меч закопано в земята. Той го използвал за кухненски нож доста дълго време преди да се разбере, че всъщност това е артефакт с историческа стойност. За жалост селякът многократно е наточвал и заострял "ножа" и това вероятно сега ще попречи да се определи точната му възраст. Експертите все пак предполагат, че е от времето на династията Цин (17-20 век).



Източник

Нищо ново под слънцето - през 1924 година двама братя намират Вълчитрънското златно съкровище. Те използват най-големия златен съд, за да хранят отглежданите от тях свине. Този абсурд продължава 1 месец, в който мъжете са смятали, че съкровището е от мед. (Източник). Колко ли исторически ценни артефакти са безвъзвратно загубени, защото са намерени от малоумници?

***************

През 430 година пр. н.е. в Атина се разразява страшна епидемия убиваща своите жертви за 7-9 дни. Смятало се е, че това е било дребна шарка или тиф, но някои учени смятат, че всъщност става въпрос за ебола! Ако това се потвърди, ще се окаже сензационна новина. Смята се, че първия случай на разпространение на еболата сред хората е от 1976 в Демократична Република Конго.

Поуел Казанджан (Powel Kazanjian), професор от Университета в Мичиган, обаче смята, че епидемията в древна Атина е причинена от ебола. За пръв път тази хипотеза е изказана през 1996 от епидемолога Патрик Олсън, днес тя привлича все повече поддръжници.

Историкът Тукидид става свидетел на този мор и детайлно описва случилото се. Епидемията продължава 3 години и една четвърт от населението умира. По това време градът е обсаден от войските на Спарта и хората трудно могат да го напуснат. Описаните симптоми твърде много напомнят за еболата - треска, зачервяване на очите, повръщане, кървене и нарушаване на кожната цялост, диария. И при еболата заразеният умира за 7 до 9 дни.

Тукидид говори и за "влудяващата жажда" на заразените, която ги е карала да се хвърлят в кладенците в напразен опит да я утолят.

От къде обаче се е взела еболата в Атина, след като се смята, че тази болест произхожда от Африка? Според Казанджан тя е пренесена от африканци от Етиопия дошли в Гърция да търсят прехрана и работа.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар