неделя, 24 май 2020 г.

Covid-19 се оказа най-големият сблъсък с реалността

Всеки има право да вярва в каквото пожелае, дори това да са пълни глупости. През годините аз съм вярвал (и продължавам да вярвам) в някои доста фантастични неща. Винаги обаче съм запазвал мънично съмнение. Важно е да не смятаме всичко, в което вярваме за истина, защото тогава рискуваме да пострадаме от тежък сблъсък с реалността. Питайте за това индианските цивилизации от Южна Америка, които са вярвали, че испанските конкистадори са белите богове от легендите и са оказвали малка съпротива на европейската инвазия. Когато са се отърсили от заблудите си, вече е било твърде късно. Такъв титаничен сблъсък с реалността не се бе случвал може би от поне 30 години. Последно мнозина прогледнаха за истината при падането на "комунистическите" режими в края на ХХ век. Поколения пионери, комсомолци и фабрични трудови колективи са били промивани с твърденията, че "социалистическият" строй е по-добър във всяко едно отношение от гнилия капитализъм. Хиляди агитпропи и партийни функционери потриваха ръце в очакване всеки момент западните демокрации да пропаднат. Вместо това обаче пропадна източният блок.

През последните месеци мнозина вярваха в небивалици свързани с коронавируса - от управляващите във Швеция през тръмпанарите в САЩ до феновете на Мангъров в България. За някои сблъсъкът вече настъпи.

Шведите, за разлика от повечето други държави, избраха да не налагат големи ограничения, карантини, да не затварят училища, ресторанти и т.н. Целта бе да опазят икономиката си от рецесия като някак си между другото се надяваха да не измрат много хора. Е, вече измряха хиляди шведи, три пъти повече от съседните страни взети заедно! Но въпреки тази жертва, не постигнаха икономическата си цел!

Въпреки меките мерки Швеция не успя да спаси икономиката си

Швеция получи най-лошото от всичко. Както се казва в един стар виц - хем яде сол, хем го биха, хем си плати....

А в България често по телевизиите се подвизава един психопат - доц. Мангъров. Неговата теза е, че коронавирусът не е особена опасност. Хиляди българи го били прекарали без дори да разберат. Благодарение на това скоро щял да се изгради колективен имунитет, случаите да намалеят и съвсем да изчезнат. Със всяко следващо изказване пишман статистикът увеличаваше броя на заразените:

Месец март:

Доц. Мангъров: Заразените у нас не са 300, а поне три хиляди

Април:

Над 300 000 заразени с коронавирус има у нас според доц. Мангъров

Началото на май:

Доц. Мангъров: Поне 500 000-600 000 са прекарали COVID-19

Явно колкото и да е тъп, Мангъров най-накрая се усети, че говори абсолютни небивалици, защото "стадният имунитет" все така продължава да не се случва и всеки ден има нови случаи на заразени, както и на починали. Затова доцентът даде на заден. Вече спря да увеличава бройката на преболедувалите вируса, както беше тръгнал, скоро щеше да твърди, че 50 милиона българи са прекарали Covid-19, повече от цялото население на нашата страна. Мангъров взе да занижава преценката си:

Мангъров: Поне 280 000 българи са имали коронавирус, но не са го усетили

А както казах - смъртните случаи не спират. Има и притеснителни - мъж на 36 години и друг на 53 без придружаващи заболявания. (Източник)

Подобри се и "рекорда" за най-млада жертва - в Ямбол в събота е починал 31-годишен мъж. (Източник)

За жалост се увеличават и непреките жертви - тези, които не са болни от Ковид, но са починали заради него:

Известен бизнесмен се самоуби в Първенец

Според запознати през последните два месеца мъжът изпитвал тревожност и бил в депресия заради финансовата криза в България покрай пандемията от COVID-19. Бизнесменът се притеснявал, че трябва да освободи около 20 души от персонала си.

Завършвам обзора с една статия в Дойче веле. В момента смъртността от новия коронавирус в САЩ е на път да задмине тази от епидемията от "обикновен" грип разразила се през 1967/1968. Чудех се какъв е този "обикновен" грип, който тогава е покосил толкова много хора. Е, не е съвсем обичаен.

Хонконгският грип от 1968 и новият коронавирус: вижте разликите


Предишни статии по темата "коронавирус":

МИСТЕРИКОН (23 май 2020)

Черната сватба...а скоро и жертвоприношения на деца?!

Коронавирус - вододелът?

Короначан: новините от седмицата

Няма коментари:

Публикуване на коментар