неделя, 31 май 2020 г.

Американският камион-влак на военните от 50-те години

Средата на ХХ-ти век, Студената война е в разгара си. Американските военни бързо стигат до извода, че най-бързият начин руски бомбардировач с атомни бомби да стигне от СССР до САЩ е през северният ледовит океан. Затова се разбират с Канада и Дания (като собственик на Гренландия) да изградят линия от радарни постове, които възможно най-рано да засекат една съветска атака идваща през Арктика.


Това обаче не е никак лесна задача - няма много пътища, нито летища. Вместо това има гъсти гори, замръзнали води и голям студ. Въртолетите не са особено ефективни - превозват твърде малко полезен товар. Съществуващите камиони пък не биха се справили с терена. Затова американските военни започват серия от нови разработки на колосален камион-влак.


Всички тестове и демонстрации са изключително впечатляващи. И въпреки това в крайна сметка разработките са спрени. Защо? Защото успоредно с този проект върви един друг - за високоподемни транспортни хеликоптери. В крайна сметка именно те се оказват по-ефективни.











Няма коментари:

Публикуване на коментар