сряда, 22 февруари 2017 г.

Скорошен ядрен инцидент в Европа ?!

Изглежда нещо сериозно се е случило през януари. И заради него на 17 февруари във Великобритания е пристигнал специалният военен самолет на САЩ WC-135C Constant Phoenix, познат и като "надушващият". От 1963 са произведени не повече от 10 броя от този модел, като в момента действащи са само два.

WC-135C може да побира екипаж от 33 човека, но в повечето случаи нарочно на него летят колкото се може по-малко хора. Това е така заради специалните мисии, които самолета изпълнява. Той "души" за радиоактивни частици. От двете си страни на фюзелажа дори има два отвора, които подобно на ноздри поемат газовете от атмосферата. Те минават през филтър, където се прави проверка за радиация и евентуално дори може да се разбере каква бойна глава е използвана или на какъв друг източник се дължи радиационното замърсяване.


WC-135 е летял в Европа след аварията в Чернобил през 1986, както и около Япония през 2011 - заради Фукушима. Редовно този или другият действащ самолет от този модел летят около Северна Корея заради тестовете, които провежда тази страна. През 2013 един WC-135 се появява в Европа и тогава спекулациите са, че ще лети за Сирия, където да провери за използвани химически оръжия (може и това да прави освен да засича радиация).

Рядко WC-135 се появяват в Европа, а сегашното му идване съвпада с нещо странно. През януари в Норвегия са засечени малки количества от Йод-131 в атмосферата. Това е радиоактивен изотоп на йода. В последствие до края на месеца той е засечен и във Финландия, Полша, Чехия, Германия, Франция и Испания.

Заради тази новина в момента включих моя гейгеров брояч и мога да кажа, че не отчетох по-високи стойности от обичайното за района. Може би през януари щях да засека необичаен пик, не знам.


Никой не знае на какво се дължат повишените нива на Йод-131 засечени през януари. Едно предположение е, че руснаците са извършили някакъв тест, но това не се потвърждава от другите начини за засичане на тестове с ядрени бойни глави - сателитни снимки и сеизмографски данни. Пък и един такъв опит ще е в нарушение на една международна спогодба (не че на Путин му пука за международното право, той е доказал се престъпник на законите).

Дали не е инцидент с някоя атомна централа? Всеки инцидент, в който и да е АЕЦ в Европа задължително трябва да се докладва, дори и да не е свързан с изтичане на радиация. Няма критични данни в последно време.

Йод-131 се използва и в медицинска апаратура и според някои високите замервания може да се дължат на няколко отделни малки инцидента, нещо което ми звучи твърде малко вероятно.

Изглежда именно затова WC-135 е тук - да се опита да намери източника на радиацията. Дали обаче вече не е твърде късно? Трябвало е да дойде още през януари.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар