събота, 11 февруари 2017 г.

Студент от Кембридж се подиграва с бездомник (размисли)

Наскоро в Интернет се е появило отвратително видео. В последствие то е било свалено, но са запазени няколко скрийншота от него. Пиян студент от престижния Кеймбриджки университет една вечер се е разхождал навън и видял един бездомник. Студентът извадил банкнота от 20 лири, но вместо да я даде на нещастния човечец, я запалил подигравателно, след което си продължил по пътя. Видеото е заснето от смаяни хора намиращи се наблизо.

Консерватилната асоциация към университета Кембридж е заявила, че ще изключат въпросния студент от редиците си. Някои обаче смятат, че го изключват, не защото се е изгаврил така с бездомника, а защото са го хванали на видео, докато го прави. От дълго време има слухове, че в елитния клуб Булингдън церемонията по приемането е подобна - да изгориш 50 лири пред някой бездомен човек.

Източник



Коментар от мен. Не ме изненадва това отношение на човек принадлежащ към "елита", към "умните и можещите". Често го забелязвам, виждам го в България при "успели бизнесмени", някои политици и особено много при поддръжниците на "десни" партии. Те не просто ненавиждат простият беден народ, те буквално пречат по всякакъв начин да се помогне на закъсалите - защо мислите е всичкият този вой срещу безусловният базов доход примерно? Тези "умни гении" обаче не разбират и не разбират, че всичко се връща с пълна сила и винаги са смаяни как е възможно хората да гласуват за личности като Волен, Бареков, Тръмп и т.н., след като е очевадно, че с такива на власт положението ще е дори още по-зле. Ами спрете да заливате хората с глупости от рода на "сами са си виновни" и ако не искате да им помогнете, поне не пречете на тези, които искат. Защото беднякът може и да не подобри положението си като избере поредния опасен популист, но поне ще си отмъсти на "елита" като им натресе някой нов фюрер.

Да, знам и без да ми напомняте - аз също не мога да понасям всякакви путинисти, комплексари, обикновени мързели и тем подобни, но дори и за тях пак бих настоявал да имат достъп до обществените блага - безплатен транспорт, покрив над главата, безусловен доход. За възхода на Путин, Ердоган, българските им протежета и т.н. вина имат и самите им противници. Дивият капитализъм, лишените от човещина бюрократични институции и т.н. сами тласкат масите в ръцете на дикаторите, накрая руските окупационни войски са само следствие от всичко случило се преди това. Това обаче не значи, че не трябва да се борим и с преките последици (руската агресия, Тръмп, българската политико-икономическа мафия), докато се борим с първопричините. Пък кой знае, може би като се подобри малко живота на путинистите, те ще започнат да виждат нещата в по-реална светлина...

Няма коментари:

Публикуване на коментар