четвъртък, 12 май 2016 г.

Бира от мъгла

Обикновено първо е бирата, а след нея идва мъглата - като се напиеш започваш да се чувстваш все едно си в мъгла. Не така обаче стоят нещата в пустинята Атакама в Южна Америка. Това е едно доста сухо място. Обхваща територии в Перу, Чили, Боливия и Аржентина.


Единствената влага идва от "Мракът". Така местните хора наричат мъглата, която се спуска всяка сутрин и е толкова гъста, че предизвиква мрак. Тя се създава над Тихия океан и се премества над пустинята с ветровете. За жалост не напоява почвата - твърде бързо слънцето я изпарява. Единственият начин да се ползва водата, е да се хване директно от въздуха. Хората така и правят. Създали са специални приспособления чрез които събират росата.



Уловената по този начин вода се използва за пиене, напояване и създаване на бира, която носи марката Atrapaniebla (наричана е още "небесно пиво"). Тя се прави от двама братя от Чили, които твърдят, че вкусът е по-добър от повечето бири, защото събраната от мъглата вода има ниски нива на въглерод, сулфати и нитрати. Произвеждат около 500 литра на седмица.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар