събота, 14 май 2016 г.

Две интересни начинания от Русия

Казват, че проблемите са двигател на прогреса. Постави някого в трудна ситуация и той ще трябва да си размърда мозъка и да започне да действа, ако иска да оцелее. Същото се отнася и за обществата, а не само за отделните индивиди. Русия е в криза и само фанатизираните путинисти отричат това ("санкциите не работят, Путин си го мести от единия крачол в другия"). Благодарение на икономическите трудности започват да се обмислят нови варианти за справяне със ситуацията. Ето един:


Президентът Владимир Путин подписа този месец закон, според който до 2035-та година, всеки един руснак ще може еднократно и безвъзмездно да получи 1 хектар земя в Якутска област, Камчатка, Приморский край, Хабаровски край, Амурска област, Магаданска област, Сахалинска област, Еврейска автономна област или Чукотски автономен окръг. Единственото, което гражданите трябва да докажат е, че са направили нещо върху земята след пет години, като с приоритет е земеделието. Ако я обработват - земята ще стане тяхна.

Това не е първият подобен почин - новият план на правителството наподобява плана за преселване, разработен през последните години на имперската власт в Русия преди Революцията, когато 3 млн. души са заселени в Далечния изток. Преди повече от 100 години планът сработва. Днес обаче успехът на начинанието съвсем не е толкова сигурен. Преди век повечето от новозаселилите се са бивши крепостни селяни или техни наследници. Днес демографската ситуация е коренно различна: около 70% от населението се състои от жители на градовете, които трудно ще се адаптират към селския живот на изток.

Надявам се начинанието да успее, така може да се подобри живота на много руснаци. Трудностите обаче ще са големи. Добрата идея може лесно да бъде спъната чрез бюрокрация и корупция. А и има вероятност много хора да подходят към раздаването на земя като към игра от лотарията с надеждата да получат някой участък на който да се открие злато, диаманти или нефт. Освен това местните жители имат своите опасения. През март 2016-та година в Якутия се състоя митинг против включването на Републиката в Законa за безплатно раздаване на земя. Участниците смятаха, че се нарушават правата на коренните жители и се опитаха да организират референдум.

Ще следя с интерес как ще се развие тази идея.


Другата интересна новина е следната:

В московских парках появятся клумбы для овощей

В московските паркове са се появили лехи със зеленчуци. Не знам защо някои пещерни анти-путинисти се присмяха на тази новина. Какво точно и е лошото?! Било заради хранителното ембарго (наложено от Путин на собствения си народ). И така да е какво от това? Инициативата е много добра и от години съществува на Запад. Не съм чул обаче анти-путинистите да се присмиват за това на САЩ и Европа. В англоезичните страни това се нарича "guerrilla gardening" и може да се преведе като "партизанско земеделие". Идеята е да се оползотвори плодородната градска земя, която иначе не се ползва рационално.

Много експерти признават, че това "запечатване на почвата" в града е сериозен проблем, прочете този материал:

Запечатана с асфалт или колко е важна почвата в града

Партизанско земеделие в Лос Анджелис:


Няма коментари:

Публикуване на коментар