понеделник, 23 май 2016 г.

Дървета стотици години се крият от хората и освен това спят

Едва ли можеше да измисля по-сензационно заглавие. Как е възможно дървета да се крият от хората и да спят?! Това да не е дива котка, малко насекомо или неуловим криптид, че да се изплъзва на учените 100 години, а когато е на сигурно място да си подремва? Е, явно всичко е възможно, природата е невероятна :)

За първи път учени са наблюдавали поведение при няколко дървета, което доста се доближава до състоянието известно като сън при животните и хората. Учени от Австрия, Финландия и Унгария са използвали лазерно сканиране, за да отбележат няколко милиона различни точки по повърхността на листата и клоните на две изследвани дървета. Така са засекли, че те се отпускат през нощите. Това движение не е много голямо - едва 10 сантиметра за дърво високо 5 метра, но систематично се повтаря нощ след нощ.

Двете изследвани дървета са съответно в Австрия и Финландия и са наблюдавани при спокойно време, за да не се получат фалшиви резултати от вятъра. И двете растения реагират по един и същ начин. Предположението е, че тази "дрямка" е свързана със спадането на водното налягане в дърветата.

(Източник)


А по скалите около Ниагара в Канада, се оказа, че има цяла кедрова гора, на която учените не са обръщали внимание досега. Мислили са, че това са малки дръвчета появили се през последните няколко десетилетия, но са сбъркали. Растенията са на 500-600 години. Интересното е, че още през 1988 един учен е преброил кръговете на едно разрязано дърво и е изказал предположението, че това са много стари растения. Другите "специалисти" са решили, че бърка. С това за пореден път се вижда колко ограничени могат да бъдат учените. Добре, че сега истинската възраст на кедровите дървета е призната.






(Източник)

Накрая няколко снимки от Саудитска Арабия. В пустинни местности в югозападната част на страната обилните валежи са довели до това, че красиви цветя са разцъфтели директно върху пясъка. (Източник)







Няма коментари:

Публикуване на коментар