сряда, 16 декември 2015 г.

Русия и псевдонауката

По време на Студената война съветските учени изстреляха първият сателит и първата пилотирана ракета в космоса, помогнаха за появата на лазерната технология и създадоха оръжия от които се страхуваха по цялото кълбо. Но напоследък учените в Русия работят извънредно, за да убедят сънародниците си да не пръскат милиони за идеи родени от распутиноподобни шарлатани и продавачи на змийско масло.

"Почти ежедневно ние получаваме молби да одобрим поредния "квантов био-регулатор" или "коректор на уарата", казва Евгений Александров за "Moscow Times", председател на Комисията по псевдонаука и изследователските измами към Руската Академия на Науките. "Наскоро имахме проект деклариращ изобретяването на оръжие "гравитационен пистолет".

Основата през 2013 комисията е отговорна за предпазването на президента Владимир Путин и другите официални лица, от това да харчат публични средства за илюзорни проекти.

"Нашата главна цел е да предпазим руския държавен бюджет от разграбване", продължава Александров. "Много често, под прикритието на скъпи псевдонаучни проекти, милиони долари отиват в нищото. Ние информираме държавата, че я мамят".

Това не е лесна задача.

Фалшивите учени в Русия правят истинско богатство убеждавайки лекари, че хомеопатичната медицина може да излекува техните пациенти, без да има доказателства за това. Осигуриха си милиони за задействането на непробвания и крайно безполезен "торсионен двигател", който трябвало да изведе руски космически кораб извън Слънчевата система. А полицейските сили из цялата страна търсят метафизична помощ в работата си.

"Хипнотизатори и окултни мистици се представят за способни да подпомогнат разследването на престъпления като гледат снимки на жертвите" - отбелязва Александров. "Какъв средновековен подход!"

Днес работата на комисията е особено трудна. По-рано тази година "Boston Globe" съобщи, че рязкото падане на цената на петрола е лишила руската хазна от много необходимите им средства за финансиране на легитимната наука. Западните санкции наложени на Русия за анексията на Крим и войнственото отношение на Путин спрямо Украйна също подкопават изследванията, според "Associated Press".

Но заплахите за руската наука идват и от върховете на властта.

Миналата година фондация "Династия" е закрита след като е счетена за чуждестранен агент по новите подкрепени от Путин закони, които обезкуражават руски групи да работят или да получават средства от чуждестранни субекти. Фондацията е планирала да разпредели 8 милиона долара за млади руски учени и да им помогне на продължат работата си.

Лорен Грахам е професор в Масачузетския Технологичен Институт и експерт по руска научна история. Той казва, че забраната на чуждестранни групи от Путин само е ускорило западането на научния сектор в страната. Руският президент индиректно е окуражил разни идиоти да правят абсурди изявления в странен опит да възвеличаят Русия.


"Това е постоянен проблем в Русия от повече от 20 години. Откачалки твърдят, че са направили велики открития отричащи официалната наука" - пише Грахам. "Путиновото обръщане към национализма дава допълнителен тласък на псевдоучените твърдящи, че са по-добри от "западната наука".

Александров е получил най-силни критики от Виктор Петрик, бивш добър приятел на председателя на руската държавна Дума Борис Гризлов. Петрик е съдил Комисията по псевдонаука и изследователските измами за уронване на авторитета.

Петрик е изобретил така наречения "нановодороден" воден филтър кръстен на руския военен министър Сергей Шойгу. Той предложил неговите устройства да се инсталират в цялата страна и да имат лепенки на тях промотиращи "Обединена Русия", партията на Путин. Но проучването установило, че филтрите понякога имат дори обратния на търсения ефект тоест правят водата опасна за пиене.

Междувременно Петрик е загубил благоразположението на руските лидери, но този пример показва, че Путин, Гризлов и другите правителствени лица са го взимали на сериозно чак докато вече не е имало начин да се приемат неговите абсурдни твърдения.

"Това е лудост", отбелязва Александров, "но Петрик на практика бе главният научен съветник на руския парламент".

Източник

1 коментар:

  1. И вот сторонники неопровержимой медицины, которые создавали достаточно узкую, хотя незначительную группу, негромко присутствовали, но достаточно часто заявляя о для звучно, начиная с начала 70-х годов и в течение всех 80-х годов. Достаточно громко стали о себе говорить сначала 90-х годов, и благодаря их предварительной немалый работе cdmarf, возникло это представление, собственно медицина нуждается в сдвиге парадигмы.

    ОтговорИзтриване