петък, 7 октомври 2016 г.

Катакомбите на Одеса

За катакомбите на Париж съм писал тук:

Парижките катакомби

Безспорно те са най-известните подземия на света, но интересното е, че всъщност не са най-дългите тунели изградени от човека. Парижките катакомби са на второ място, а на първо са тези в Одеса. Тази класация разбира се не включва разни тайни тунели и подземия, които евентуално съществуват, но се пазят в тайна.

За катакомбите в Одеса може да се каже много, определено заслужават същата слава на която се радват тези в Париж. Общата им дължина се оценява на около 2500 км, макар че в голямата си част не са картографирани и е трудно да се направи точна оценка. Това е пет пъти повече от дължината на парижките тунели.

Кога точно е започнал строежа на одеските катакомби, е трудно да се каже, но със сигурност са разширени значително в края на 18 век, когато императрицата Екатерина II Велика нарежда да се изгради новия град на брега на морето. За строежа са използвани тонове строителен материал изкопан от катакомбите. Всеки път, когато варовикът се е изчерпвал в даден тунел, се е прокопавала нова шахта надолу и се е оформял нов тунел. Затова катакомбите са на цели три нива.


Добивът на строителен материал продължава и през 19 век, както и в началото на 20-ти. Прекратен е когато избухва руската революция от 1917 г. Катакомбите започват да се използват от престъпници, които пренасят контрабанда. По едно време дори служат за прекарване на роби!

През Втората световна война много от населението на града се скрива в катакомбите, а партизаните ги използват, за да нанасят удари по нацистите. В стените биват издълбани легла, много помещения се оборудват с печки, дима от които се е извеждал в горните празни камери. В катакомбите е имало дори болница и театър. Днес някои от катакомбите служат като музей на онези отминали времена.

Катакомбите на Одеса имат над 1000 известни входа, а вероятно и много неизвестни. Ентусиасти редовно се спускат в тях и откриват какво ли не - монети от преди два века, пушки от ВСВ, стари вестници. Това все пак е опасно - може лесно да се загубите в мрака и повече никога да не се върнете.

Аматьорска карта на една секция от катакомбите:









Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар