събота, 19 януари 2019 г.

Космически новини (подборка към 19 януари 2019)

Годината 2019 започна ударно. Сондата "Нови хоризонти" (изстреляна точно на днешния ден през 2006 г.) достигна до астероида Ултима Туле, а Китай кацна на тъмната страна на Луната (и двете събития ги отразих в "Мистерика Дейли"). Новините продължиха да валят и през следващите седмици. Е, не всички бяха добри, но не може да очакваме само положителни неща.

В публикация в авторитетното издание Нейчър, астрономи съобщиха, че през миналата година са засекли 13 нови бързи радио-сигнали (наричани и мигновени радио избухвания). Те са направили това използвайки канадския телескоп CHIME. Новите сигнали са забележителни по още две причини:

- Един от тях се повтаря, това е едва вторият повтаряем радио сигнал. Всички останали са засечени еднократно
- Един от сигналите е с най-ниската честота засичана някога при такива сигнали.


Все още не е ясно какво причинява сигналите. Дали може да са с изкуствен произход?

Като говорим за телескопи наскоро руският орбитален радио-телескоп Спектр-Р е спрял да реагира на команди подадени от Земята. Той е изведен в космоса през 2011 макар по план да е трябвало това да се случи още през 2004 или 2005. (Източник)

Това не бе единствената лоша новина за Руската федерация.

Русия изгуби военен спътник

Намериха "опасен проблем" в двигателите на руската ракета "Ангара"

Китайците междувременно се представят по-добре от северните си съседи. В своя луноход успяха да отгледат мъничко растение. То обаче не успя да издържи за твърде дълго на екстремните условия.

Първото зелено листо на Луната умря след падане на температурата до -170°



Следва една новина, която не е толкова космическа, колкото вселенска - в смисъл, че целта е да се разбере устройството на Вселената.

Институтът ЦЕРН, който е базиран в Женева, Швейцария, смята да построи още един ускорител на елементарни частици, в пъти по-голям от Големия Андронен Колайдер. Когато последния бе пуснат, имаше опасения, че той ще създаде черна дупка на Земята. Е, това не се случи, но винаги има шанс и да успеем да се вкараме в голяма пакост, особено ако построим още по-голям ускорител. (Източник)

Няма коментари:

Публикуване на коментар