събота, 12 януари 2019 г.

На прага ли сме на световния срив?

Гейл Тверберг (Gail Tverberg) е изследователка занимаваща се с изчерпаемата енергия и икономиката базирана на нея. Тя води блога Our Finite World. Пише рядко, но за това пък прогнозите ѝ често пъти са доста точни. Преди 3 дни, на 9 януари, излезе последният ѝ анализ. Той започва с една интересна диаграма взета от книгата "The Limits to Growth" излязла през далечната 1972, преди цели 47 години! Предвид апокалиптичните си нотки, тази книга не е приета добре, но като цяло тя прави доста добри предвиждания за бъдещето, Тверберг стъпва на тях и ги доразвива. Именно затова нямам причини да се съмнявам в дадената графика.


Синята крива показва природните ресурси, най-вече изкопаемите горива. Те все повече ще се изчерпват и това ще има пряко отражение върху посоката на другите криви. Някоя от следващите 5 години ще е преломна. Смъртността по земното кълбо ще продължи да намалява още 5-10 години, качеството на услугите ще продължава да се увеличава още известно време, наличната храна и индустриална продукция на глава от населението също някоя и друга година ще нарастват. Но скоро това ще свърши. Основните криви, които след това ще растат ще са замърсяването и смъртността. Този сценарий е логичен - колкото по-малко ресурси има, толкова повече отрицателните тенденции се засилват.

Ще кажете, това са брътвежи на една умопобъркана жена, но знаете ли какво - първите признаци на кризата вече се забелязват. Независимо от статията на Тверберг и без нарочно да съм ги търсил, попаднах на не една, не две, а няколко отделни новини, които говорят за свиване на световната икономика. Стагнацията често пъти е последвана от рецесия, която на свой ред често е предвестник на икономическа депресия, която пък може да е първи признак на задаващия се глобален апокалипсис. Ето за какви новини говоря.


Според текста през 2019 година световната икономика ще нарасне не с 3 процента, каквито бяха прогнозите през юни м.г., а с най-много 2,9 на сто. Това означава, че за втора поредна година световната икономика ще забави своя растеж. Да припомним, че през 2018 тя нарасна с 3 на сто, след като през 2017 година растежът възлизаше на 3,1 процента. Един интересен страничен факт - в момента Световната банка временно се ръководи от българката Кристалина Георгиева, която тихомълком зае този пост наскоро. Очаква се в скоро време да бъде избран постоянен ръководител, едно от спряганите имена е това на Иванка Тръмп, дъщерята на президента на САЩ Доналд Тръмп. Нищо против нея, но капацитетът на Иванка е твърде малък (меко казано), за да заеме този отговорен пост в институцията, която има за цел да предотвратява световни икономически кризи. Нейното назначение не би предотвратило кризата, би я ускорило.

Горното отново обаче, поне що се отнася до настоящата 2019-та е прогноза (данните за 2018 и сравнението с 2017 обаче не е статистика, а не прогноза). Нека видим какви други новини излязоха като свършени факти.


Става въпрос за Китай. За спадът там са отговорни много фактори (например търговската война със САЩ), но в крайна сметка резултатът е един - икономиката се свива.

Следваща статия, Китай този път дори е споменат в заглавието:


Една европейска новина, но с американски привкус (поне до толкова до колкото можем да твърдим, че Форд е американска компания, вече всички големи фирми са всъщност мултинационални):


Една новина баш от Америка:


Превод: Спейс Екс ще уволни 10 процента от работниците си. Ако не се сещате, това е космическата компания на Илон Мъск, онзи самозабравил се богаташ за който писах тук:


Дори попаднах и на статия от малка България:


Никак не помага и случващото се на екологичния фронт. Дори напротив, последиците от безумното отношение на хората към природата са по-сериозни от очакваното:


След като изсипах толкова линкове е време и за малко личен анализ. Първо нека започна с това, че разделям страните по света на три групи. Това е доста обобщено, в зависимост от още няколко фактора може да ги разделя на поне 10 вида, но за целите на настоящия анализ, 3 мисля, че са достатъчни. Първата е развитите страни, които не разчитат само на една икономическа дейност, на практика това са почти всички страни от Западна Европа и САЩ (за Италия, Испания и Великобритания след Брекзит не съм сигурен). Втората са уж развитите (или поне доста напреднали страни), които обаче до голяма степен залагат на едно перо. Примери - Саудитска Арабия и Русия разчитащи на петрола, Китай разчитащ на това, че продава евтини битови стоки (и явни ментета) на Запад, на практика Гърция разчитаща основно на помощи от ЕС и тълпите български туристи и т.н. Третата група са развиващите се страни, България също я слагам тук.

Най-късно ще пострадат страните от първата група, освен ако не станат някакви големи сътресения в тях (Русия активно работи в тази посока подкрепяйки всякакви политици, партии и протестни движения всяващи нестабилност). Въпросът е кой ще го издуха пръв - втората или третата група държави. Не е гаранция, че ние и другите развиващи се страни ще сме първите засегнати от международната криза. Дето се вика, ние си знаем, че сме зле и един вид сме подготвени за апокалипсиса. Докато страните от втората група си мислят, че са добре и че са подсигурени, за тях шокът ще е голям, когато основното им приходно перо в бюджета спре да носи достатъчна доходност.

Но да не ги мислим руснаците, в крайна сметка независимо първи или втори, кризата ще засегне и нас. Даже и страните от първата група държави няма да избегнат сатъра, просто ще дойде по-късно за тях. Какво може да направим? Преди няколко години, когато бях доста по-голям оптимист, тук щях да напиша нещо ведро. Сега единствено ще ви кажа, ако нямате деца, сериозни ангажименти или грандиозни планове - първо да си гледате кефа! Все пак според горната графика имаме още няколко години на добър живот. В същото време може и да почнете да се подготвяте за кризата, защото знам, на никой не му се умира. Ако имате деца пък май направо си е задължително да помислите как да им осигурите някакво бъдеще в несигурният свят, който се задава.

Ако бях по-нагъл щях дори горещо да препоръчам да продължавате да четете блоговете ми и най-вече "Хакер на живота". В него наистина понякога съм публикувал ценни съвети свързани с оцеляването:



Но повечето материали са доста лайфстайл и биха били подходящи за свободното време, когато ви се иска да се забавлявате и нямате никакви сериозни проблеми на главата:


Затова сами ще трябва да решите какво да правите. Само не правете едно - не разчитайте, че и този път ще ни се размине. Възможно е нещата да се наредят някак си и да няма големи сътресения в близките 10 и повече години. Но по-добре да сме подготвени и да не ни се е наложило да прибягваме до кризисният ни план, отколкото кризата да връхлети и да ни свари по бели гащи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар