понеделник, 17 май 2021 г.

МИНИ-МИСТЕРИКОН (17 май 2021)

Как се нарича българската валута? Добре знаете - български лев. А знаете ли, че в един кратък момент от историята е имало идея и за български паунд? Годината е 1944 и Втората световна война е към края си. Все още не е било напълно ясно как ще се развие ситуацията в България. Британците са обсъждали варианта да навлязат през Турция на територията на нашата страна преди Червената армия (жалко, че не са го направили). Англичаните може би са се забавили, защото са искали да планират всичко, включително и с каква валута да бъдат заменени царските пари. Спрели са се на "български паунд", дори са създали няколко прототипни банкноти. Днес тези няколко демонстрационни модела са много ценни, един такъв бе продаден на търг през 2007 за 7500 долара.

Източник


А сега следва една градска легенда свързана с ликьора Jägermeister. Преди да почне да се предлага като спиртна напитка, той е бил лекарство и това е самата истина. Каква е тогава градската легенда? Че в него има кръв от елени и сърни! В това твърдение няма нищо вярно, но е интересно от къде идва то. Предполагам от рисунката на етикета на самата бутилка.

Източник


Накрая още един интересен исторически куриоз. Всеки ден стават катастрофи на автомобили. По-рядко се блъскат кораби, а още по-рядко самолети (рядко в открито небе, обикновено на пистите на летищата). Известен е обаче един случай, в който кола се блъска в ... подводница! Това се случва на 19 август 1961 в пристанището Лисекил в Швеция, докато подводната лодка е закотвена на кея.

Източник



Няма коментари:

Публикуване на коментар