сряда, 2 март 2016 г.

Животни - подборка на интересни и странни новини

В края на февруари ченгетата в Калифорния, САЩ са преследвали "еднорог" в продължение на четири часа. Е, не се оказало истинско митично създание, а украсено за детско парти конче. (Източник)



В град Салем, столицата на американския щат Орегон пък уволняват козлите, които са били наети да се справят с плевелите в популярен парк. Оказало се, че излиза пет пъти по-скъпо отколкото да наемат човек-градинар, който да подрязва растенията. А и козлите миришели доста неприятно ;)

(Източник)


Следва една много интересна новина от Африка. Шимпанзета хвърлят камъни по дърветата. Зоолозите смятат, че това странно поведение може да е най-простата форма на ритуал или символично действие. Пълният текст тук:

Уникално видео на загадъчен "ритуал" на шимпанзетата


И една новина от археологията. "Пещерата на зверовете" се намира в Египет и в нея има стенни рисунки датирани на 8000 години. Наскоро обаче археолозите са установили нещо много интересно. Освен големите отпечатъци на човешки ръце, има и доста по-малки. Досега се е смятало, че са на деца и дори бебета. Но се оказало, че са твърде малки дори за бебешки ръце. По удължените пръсти се стигнало до извода, че това са отпечатъци от гущери. Защо древните хора са слагали гущерски отпечатъци по стените? Интересен въпрос, стига да не се окаже, че самите гущери (рептили?) са си рисували дланите....

Източник



Последната новина в обзора е за един воден червей с латинското наименование Sysagittifera roscoffensis. Той е доста странно същество, живее на фотосинтеза. Да, точно така - фотосинтеза, процесът характерен за растенията и водораслите. И все пак това е животно, или най-точно казано хибрид - създание в което животно и растение живеят в симбиоза. В червея живее вид водорасло, което осигурява енергията чрез фотосинтеза.

Оказва се, че Sysagittifera roscoffensis е забележителен и с друго. Отделни индивиди се събират заедно и образуват суперорганизъм, който координира движенията си. Така им е по-лесно да се придвижват до благоприятни за живеене места.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар