сряда, 22 юни 2016 г.

"Астрономи откриха..."

През последната седмица постоянно ми се набиваше в очи една фраза. Появиха се редица статии започващи с "астрономи откриха...". Явно звездобройците ги е обзел ентусиазмът и здраво са се заели да изследват космоса.

Астрономи откриха две съвсем млади екзопланети

Първата орбитира около много млада звезда, наричана V830 Тау. Тя е на възраст само два милиона години. Отдалечена е на 430 светлинни години от Земята. За сравнение Слънцето е на 4,6 милиарда години. Два други екипа астрономи потвърдиха поотделно съществуването на още една млада екзопланета, наречена К2-33b в съзвездието Скорпион на 470 светлинни години от Земята.

Астрономи засякоха "втора Луна" в Космоса

Астрономите от НАСА доказаха съществуването на още една Луна. От близо столетие насам нашата планета си има нова компания по своя път около Слънцето. Безопасен за нас астероид, който кръжи на над 30 милиона километра от тук.

Астрономи откриха химическа „сянка” от най-старите звезди в Млечния път

Американски астрономи са отрили в съзвездието Андромеда необикновена звезда, съхранила следи от първите звезди в нашата Галактика. В недрата на звездата има уникални астрономически метали – химически елементи, по-тежки от водорода и хелия, които не присъстват в състава на другите звезди.

Астрономи откриха уникален обект в съзвездието Щит

Уникалният астрономически обект се намира в централната част на Млечния път в съзвездието Щит на разстояние 13 светлинни години от Земята.

"Ние все още не знаем как се е образувал магнетарът J1834.9 и по какъв начин той успява да съхрани около себе си мъглявината. Досега те се срещаха само около млади пулсари", отбеляза астрофизикът Джордж Юнес.

******************

Браво на астрономите. Да не спират да работят, очаквам следващото, което ще открият да е ето това:


Няма коментари:

Публикуване на коментар