вторник, 13 декември 2016 г.

Фалшивите новини са навсякъде

Продължавам да си мисля за статията, която подготвих вчера:

Пицагейт - конспирация или поредна глупост на американските идиоти

Тази идиотщина се дължи на фалшивите новини, за които е така модерно да се говори напоследък. Мнозина едва сега обърнаха внимание на това, че целенасочените измислици съществуват. Винаги ги е имало и постепенно завземат всичко. Не става въпрос само за политиката. Фалшиви новини има дори за "безобидни" теми. Ето един пример - в Интернет се е появила "информация", че фирмата за играчки "Fisher-Price" е пуснала мини детски бар. Той се състои от бар плот, столчета и дори пластмасови шишета бира. Няма абсолютно нищо вярно в това. Източникът на измамата дори е открит и посочен. Това обаче не пречи на хиляди хора да продължават да споделят тази глупост в социалните медии. (Източник)


Да кажем, че горната новина не е опасна, дори е леко смешна. Но като цяло фалшивите новини могат да бъдат не просто опасни, а направо гибелни. Може да игнорираме реалността, но реалността няма да ни игнорира и накрая ще ни напомни за себе си с пълна сила. Тогава ще сме много изненадани от последствията, защото ще ни ударят неща, които сме отричали и дори сме мислили, че не съществуват. Любимият ми пример е свързан с унищожението на великите индиански цивилизации на Америка. За тяхното падение има много причини, това е комплексна тема, но не може да се отрече, че вина имат и някои опасни заблуждения. Някои индианци (мисля, че по-точно ацтеките) са вярвали, че при тях ще се завърнат бели богове. Испанците са били взети за сбъднало се пророчество. Поне в началото много индианци не са оказвали съпротива на "белите богове" и хитрите завоеватели са се възползвали от това.

Именно за това не трябва с лека ръка да пренебрегваме фалшивите новини, колкото и да са смешни и забавни. Този принцип винаги ме е движел още от 2009, когато започнах да пиша за първи път статии в "Мистерика". Самата тематика на основния ми блог е в зоната на спекулациите. Това често съм го подчертавал. Нерядко съм изказвал съмнения, че дадена снимка / видео / история не е истинска. Проверявал съм източниците до колкото е възможно и винаги съм давал линк към оригиналната статия, от където черпя информация - за да могат и читателите да направят проверка до колкото е възможно. Така нищо чудно да се окаже, че моят блог за НЛО и духове всъщност е много по-достоверен източник от половината "сериозни" медийни сайтове в България.

И въпреки досегашните ми усилия, чувствам, че това не е достатъчно. Замислям се какво още може да се направи. Дано да намеря в скоро време още начини за проверка на съдържанието и отсяването на фалшивите новини. Засега открих в Интернет една книжка в PDF формат, която твърди, че може да помогне за разпознаването на измислиците. Може да я изтеглите от тук:


Дали ще оправдае заглавието си? Не знам, ще мога да кажа едва след като я прочета цялата. Надявам се обаче от новата 2017-та година "Мистерика" и прилежащите ѝ блогове да са дори още по-сигурен източник за информация за читателите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар