вторник, 1 май 2018 г.

Радиоактивна вода изтича от белгийска атомна централа!

Чухте ли тази сериозна и притеснителна новина? Най-вероятно НЕ! Канал 1, бТВ, Нова ТВ, онлайн медиите и печатните издания дали казаха нещо по въпроса?!


АЕЦ Дул се намира в северната част на Белгия, съвсем близо до границата с Холандия (виж приложената в дясно снимка). Така де, няма само на белгийците да им е гадно. Явно е някаква тенденция такива централи да се строят така че, при евентуална авария да бъде засегнат и някой съсед. Примери: лелеяната АЕЦ Белене, което е на един хвърлей от Румъния; планираната от Турция централа в близост до българската граница и т.н.

На 28 април т.г. представител на централата е оповестил пред обществеността, че седмица преди това е възникнал инцидент, който е наложил спирането на първи блок и освен това е бил съпроводен с изтичане на радиоактивна вода. Изглежда течът все още не е спрян! На ден изтичат по няколко литра замърсена вода, но....опасност за населението нямало. "Няма" за какво да се безпокоим, макар че скоро проблемът няма да бъде решен, работниците могат да прекарват в близост до аварията едва по няколко минути, заради високите нива на радиация. Този блок няма да бъде пуснат отново в експлоатация преди октомври. "Малка авария" дето се вика...

Източник

Авариралият първи блок е трябвало окончателно да спре работа още през 2015, но са му "удължили живота", демек станал е нещо като зомби. В България също много хора бълнуват за удължаване на живота на реакторите на АЕЦ Козлодуй....само казвам.

Та като говорим за България, да се върна пак на въпроса - чухте ли по новините за този случай? Аз лично не, но може би са казали, а аз съм пропуснал? Реших да потърся в Гугъл.


В първия момент си казах - "да, явно наистина аз съм проспал новината, пишат го", но после осъзнах, че всички показани резултати освен първия се отнасят за стари инциденти от предишни години. Единственият сайт, който пише за случая дори не е новинарска агенция. Не е и официален сайт поддържан от някоя институция, въпреки името си AtomInfo.Bg и слогана си "Българският ядрен сайт". Тази интернет страница се поддържа от един човек на доброволен принцип, той е един дългогодишен работник в АЕЦ “Козлодуй” и силно се вълнува от тематиката.

Защо няма инфо в новинарските сайтове? Да не би да има директива да не се съобщават такива негативни новини? Все пак трябва да облъчваме населението с правилната пропаганда и да им втълпяваме колко е готина ядрената енергия...


3 коментара:

  1. https://www.blitz.bg/svyat/atomna-avariya-v-belgiya-izteche-yadren-reaktor_news596975.html

    ОтговорИзтриване
  2. Неграмотна статия както повечето в близзз но все пак са пуснали нещо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, все пак мерси за линка. Чудно ми е защо не излезе тази статия докато търсех.

      Изтриване