четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Сайтовете, които дефинираха Интернет - Goatse

Това не е точно сайт, а една единствена отвратителна снимка появила се през далечната 1999. Чудех се дали направо да я прескоча, толкова е гнусна. Все пак тя е част от историята на Интернет, харесва ни или не. Ако сте се чудили защо не давам линкове към описаните в предишните статии сайтове, макар някои от тях все още да съществуват, Goatse е причината. Бих разказал за тази фотография, но не бих дал линк към нея. Съответно няма да давам и към никой друг сайт - "или всички или никой".

И след това кратко въведение, за какво все пак става на въпрос? През 1999 неидентифициран мъж се съблича, навежда се напред, хваща се за задника и си показва "прелестите", друг някой го снима (освен ако не ползва автоснимачка). Снимката бива качена в нета и от тогава е една от най-известните меме-фотографии. Хора я добавят къде ли не. Това е класическо доказателство, че простотията винаги изплува в Интернет. Ако някой си е мислил, че онлайн свързаността ще ни освободи от невежеството, дълбоко се е заблуждавал. Колкото нещо е по-тъпо, толкова по-популярно е в Мрежата.

Покрай тази снимка има и една тривиална загадка - кой е идиотът снимал дирника си. Дълги години ентусиасти проучват този въпрос. Вече почти сигурно може да се каже, че това е американецът Кърк Джонсън. По онова време близо 50-годишен любител на "екстремните прониквания". Вероятно към днешна дата вече не е между живите.

Историята обаче не свършва до тук. От порно-простотия Goatse се превръща в част от арсенала на хакерите. Има поне един случай, в който някой публикува тази снимка в нечий форум и скоро форумът бива затворен от хостинг провайдера си заради нарушаване на правилата. Често пъти, когато хакерите успяват да разбият някой сайт, те поставят на началната страница именно Goatse.


Това не е въпросната снимка, това е Кърк Джонсън, който се предполага, че е фотомоделът:


Няма коментари:

Публикуване на коментар