неделя, 26 април 2020 г.

Коронавирус - поредно мое вярно предположение + други новини

Преди две седмици, на 12 април публикувах този пореден сборен материал с новини:

Крона-чан: новините от изминалата седмица

В него съм написал следното:

"За да омаловажат жертвите, някои отиват до толкова далеч, че започват да твърдят, че в България короната са го прекарали 126 000 човека без да знаят. На какво се базира твърдението на тези "експерти"? На това, че бързите тестове са открили 9 полицаи от общо 1000 тествани в София, които имат антитела."

Това е коментар към тази статия:

Нека прилагаме и тълкуваме правилно бързите тестове

Неин автор е д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог и вирусолог.

Доводите ми срещу фантастичните аритметики на доктора бяха няколко, един от тях бе този:

- Второ, полицейската професия изисква почти постоянно полицаите да са на улицата и сред другите хора. Нормално е те по-често да се заразяват от други професии. Какво би се получило ако бяха тествани 1000 програмиста, които основно сега си работят от вкъщи? Дали щеше да има намерени и два случая? Тогава колко щеше да стане предполагаемата бройка на заразените? Под 20 000?

Тази седмица казаното от мен се доказа, макар да не тестваха група софийски програмисти, тестваха шофьорите от градския транспорт:

Само един шофьор с положителна проба за Covid-19 от 400 тествани

Е, какво стана, доктор Иванов?! Сега ще е доста по-трудно да твърдим, че стотици хиляди българи са се заразили с Ковид след като само един шофьор е дал положителна проба.

За жалост манипулациите и мангъровщините ще продължат докато има кой да им се връзва. Вчера показах две такива тук:

Медии и манипулации: два примера за отричане на високата смъртност от коронавирус

Следват актуалните новини.

Мюфтийството се оказа по-разумно от Светия синод, но като знам колко са изкуфели дъртите ДС-агенти криещи се под попските раса, не се изненадвам:

Затварят джамиите у нас за Рамазана

Все повече българи пък недоволстват от това, че извънредното положение е до 13-ти май. Бойко, какъвто е страхливец, нищо чудно да се поддаде и да го прекрати по-рано. Това ще е едно решение с гибелни последствия. Според мен мерките трябва да бъдат отменени едва, когато се види устойчив спад на новите случаи, независимо дали това ще е 13-ти май, 30-май или 30-ти септември! Да, в момента някои държави вървят към отмяна на ограниченията, но това не трябва да е сляп пример за нас. Има и държави, които въобще не бързат да позволят на стадото пак да се юрне да тича буквално като развързано.

Албания удължи извънредното положение до 23 юни

Дори прословутият Октоберфест в Германия бе отменен тази година (източник).

И една добра странична последица от корона-вируса:

Проектът АЕЦ „Белене“ се забавя заради коронавируса

Твърдо съм против това безумие, ето ви една статия по въпроса писана от мен още през 2013-та:

АЕЦ "Белене" ще разори България

Следва една новина от САЩ, която е типичен пример за иронията на съдбата. В момента в Щатите се надига вълна от протести срещу извънредните ограничения. Това недоволство е подклаждано от разни десни консервативни политици, религиозни лидери, тръмпанари и дори самият президент Тръмп. 60-годишният Джон Макданиел от Охайо е един от многото изразили недоволство от извънредното положение. В свой пост във ФБ от 15 март той нарича мерките пълни глупости:


Е, вече едва ли мисли така, всъщност едва ли мисли каквото и да било, защото наскоро Макданиел е хвърлил топа. От какво е умрял? Познахте - от Covid-19.

Източник

Всички се надяваме рано или късно заразата да отмине. Ако скоро се намери сигурно лекарство и доказана ваксина, положението ще бъде на практика овладяно. Вероятно обаче още ще ни се наложи да почакаме до тяхното масово въвеждане в употреба. През това време в зависимост от сценариите жертвите може да са от още няколко десетки хиляди до няколко милиона! Независимо обаче дали реализирания здравен сценарий ще е добър или лош, със сигурност икономическата криза не ни мърда. Според някои предстои дори масов световен глад. Петролната индустрия ще повлече всички останали сектори от икономиката след себе си:


Последната новина в бюлетина вероятно е предвестник на това, което се задава. В Дорсет, Англия има една стара воденица. И като казвам стара, имам в предвид наистина стара. Настоящото здание вероятно е построено през 1611, но на това място е имало и преди това воденица, която вероятно е построена още през 1016 година!

Тази воденица е туристическа атракция и от 50 години не е мелила брашно, освен в редки случаи като демонстрация за пред посетителите. Сега обаче нейните собственици са започнали отново активно да мелят жито и да доставят брашното на близки хранителни магазини, заради недостига и нарушената логистична мрежа.

Какви времена само доживяхме!

Източник


Някои статии от Мистерика от изминалата седмица, които може да са ви интересни:

Коронавирус - поредната статистика

Японското същество Анаби

Под карантина в призрачен град + ситуацията в Сливен (статия от гост автор)

Който е откраднал прокълнатият артефакт в началото на годината, да го връща обратно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар