събота, 25 април 2020 г.

Медии и манипулации: два примера за отричане на високата смъртност от коронавирус

Още от самото начало на кризата някои политици, новинарски агенции и обикновени хора решиха, че коронавирусът не е особено опасен или направо, че е пълна измама. С разгръщането на пълната зловеща картина техните аргументи ставаха все по-малко. Някои осъзнаха своите грешки и промениха мнението си. Други се притаиха и притихнаха, вероятно ще изчакат да отмине опасността и пак ще надуят гайдите как ни манипулират, как короната е измамата на века и т.н. Трети продължават да поддържат позицията си. С над 200 000 починали да поддържаш едно такова мнение не е никак лесно, поне не и с истински аргументи. Затова мнозина преминаха към манипулации. В настоящата статия ще разгледам един конкретен "новинарски" сайт - Petel.bg, които още от самото начало избраха да се дистанцират от здравия разум. По техните собствени думи - не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Което е малко смешно предвид името, което са си избрали. Демек не вярвайте на агенция "Една Жена Каза",
вярвайте на агенция "Петел". Леле!


Горното съобщение излиза под абсолютно всяка новина в сайта, независимо за какво става на въпрос. Под червения текст има примери "доказващи" тезата им. Засега са 6. Избрах си 2 от тях и се оказа доста лесно да докажа несъстоятелността им.


Става въпрос за 72-годишният пастор Джузепе Берардели, за който писаха много агенции по целия свят. Какво бихте си помислили след като прочетете горното заглавие? Най-вероятно, че човекът не е починал, дори може би че въобще не е съществувал. Ще си кажете - как да вярваме, че починалите са наистина толкова много, щом дори една от най-известните жертви не е истинска?!

Само дето Джузепе Берардели наистина е реална личност, наистина е умрял и то точно от коронавирус. Материалът в Петел не отрича това! Зачетете ли се в самата статия, а не само в заглавието, ще видите, че човечецът си е отишъл от този свят. Това което петелците определят като "фалшива новина" е, че преди да умре е дал определения за него вентилатор на по-млад човек. Ок, да приемем това за вярно, с какво променя това нещата? С едно единствено нещо - позволява на разни манипулатори така да напишат заглавието си, че да излиза, че цялата му смърт е фалшива новина, а не само частта с доброволното даване на вентилатора. Днес за жалост много хора четат само заглавията и няма да разберат, че не всичко около Джузепе Берардели е фалшива новина и той е покосен от коронавируса.

Втора манипулация:


Самата статия дадена като доказателство, че в Швеция всичко е наред носи малко по-неутрално заглавие:

Швеция продължава с либералния подход към коронавируса. Какво ще стане, ако се справи по-добре от останалите?

В края ѝ дори е оставена вратичка за измъкване "Може би е рано още за категорични изводи."

Но при положение, че анонса е:

Лъжа 4 "Швеция се отправя към катастрофа". Швеция не се отправя към катастрофа.

нека видим до тук колко сериозно е положението в тази скандинавска страна. Погледнете пак предпоследното изречение в дадения по-горен текст в червено:

Запомнете: Има лъжи, има проклети лъжи, но има и статистика!

Затова да погледнем статистиката, която е взета от тук и е извлечена от официалните източници във всяка страна.

Починалите от корона-вирус към настоящия момент в Швеция са 2152.

Да сравним това число с данните в съседите на Швеция - трите други скандинавски страни Финландия, Дания и Норвегия, където въведоха ограничения.

Дания - 403 починали.
Норвегия - 199 починали.
Финландия - 177 починали.

Общо за трите: 779 жертви.

Швеция има близо 3 пъти повече жертви отколкото своите три съседи взети заедно! Е, на това ако не му кажете катастрофа, не знам на кое ще го кажете!

Няма коментари:

Публикуване на коментар