сряда, 14 септември 2016 г.

МЕГА СТАТИЯ (16+): из дебрите на Тъмната мрежа

През последните години все по-голяма популярност добива така наречената "Тъмна мрежа" и затова бе въпрос на време да я проуча по-внимателно и да напиша статия за нея. Това не бе първият ми досег с това митично Интернет пространство. Посетих я за първи път още преди години, когато за първи път се заговори за нея. Тогава тя ми бе доста безинтересна, сега нещата сякаш малко са се подобрили, но все така я намирам за твърде прехвалена и като цяло скучна, въпреки митовете, които я обгръщат.

Поради някои от нещата описани в тази статия, предупреждавам, че тя не е подходяща за твърде млади читатели.

1. Въведение

Това е част от Интернет, до която достъпът е по-труден и се изисква да имате известни компютърни умения, за да можете да инсталирате съответните необходими програми. Ако четем статиите в Интернет и гледаме репортажи по телевизията (включително и по българските медии), ще останем с впечатлението, че това е едно зловещо място пълно с хакери, убийци, извратени маниаци и какви ли още не. Място където свободно се продават наркотици и оръжия, където е пълно с брутална порнография (включително и с клипчета показващи убийства) и където лесно можем да наемем хакер или платен убиец. До колко обаче това е истина и до колко е просто търсене на сензация? Опитах се да проверя.

Нека още в самото начало да разсея един мит - няма една тъмна мрежа, има много тъмни мрежи и те общо взето са независими една от друга. Подозирам обаче, че във всичките или поне в повечето има едни и същи неща. Двете най-популярни такива мрежи са Tor и Freenet. В настоящата статия разглеждам само Tor. Може би след време си струва да погледна и претендента Freenet.

За целите на изследването съм използвал:

- списъци съдържащи връзки към множество сайтове в тъмната мрежа, някои са по-изчерпателни, други съдържат само подбрани линкове. Има един добре известен списък с над 4000 страници, но не знам дали дори той съдържа всичко.

- един специален сайт, който произволно избира някоя страница от мрежата. На базата на това колко често се падат дадени сайтове, преценявам каква част от мрежата те представляват. Примерно ако от 10 произволни сайта, 3 са свързани по един или друг начин с наркотици, може да се направи предложение, че дрогата съставлява около 30 процента от тъмната мрежа. Дали обаче въпросният сайт, избиращ произволно други сайтове, действа наистина изцяло произволно, не мога да кажа. Може създателите да са забранили да дава определени линкове или пък твърде често да дава други - тези в които се опитват да ти продадат нещо.

- няколко различни форуми, социални мрежи и чатове в тъмната мрежа2. Активизъм

Проектът Tor, а и много от другите подобни мрежи, започва с идеята да даде анонимност на активистите преследвани от диктаторски режими и да е начин за заобикаляне на цензурата. Всъщност през Tor можете да посетите който и да е сайт от "светлата" мрежа и да си прикриете реалното IP. Тоест първоначалната идея за Tor е идеалистична и няма нищо общо с "тъмните" дейности, с които сега се свързва.

Каква част от тази първоначална идея е останала? Сякаш не много. Тук-там попаднах на сайтове подобни на известните Wikileaks, чрез които можете да издадете правителствени тайни. Дори намерих един български сайт, чрез който може да се изпрати анонимно съобщение до водещите български медии. Не знам обаче колко хора ползват тези сайтове за разгласяване на информация. Май не са много. Дори самите Wikileaks в момента не са нищо повече от помийна яма, чрез която един добре известен нарцис си начесва егото.

Единственото, което може да се отбележи като положително е, че все пак в страни с диктаторски режими като Турция, все повече хората се обръщат към анонимни мрежи, за да заобиколят наложените от властите ограничения. Освен това отчасти хактивистите като Anonymous също действат в тъмната мрежа.


3. Конспирациите

По разни форуми и сайтове в тъмната мрежа има какви ли не конспирации. Те не се отличават много от това, което е налично и в "светлата" мрежа (нов световен ред, масони, илюминати и т.н.), затова няма да се спирам на тях.

Има обаче и конспирации и странни истории свързани със самата тъмна мрежа. Една от тях е така наречената "Марианска мрежа". За нея съм писал тук:

Марианската дълбока мрежа

Това е уж една мрежа с още по-загадъчни неща. При цялото ми търсене не намерих много инфо за нея в мрежата на Tor. Единствено намерих един сайт, който ти обещава да ти даде достъп до Марианските тайни срещу солидна сума. Не помня каква бе точно цената, защото само като я видях и затворих страницата, но беше нещо от рода на 300 или 500 долара. Дали има наивници, които се хващат на това?

Друга конспирация ми бе разказана в един чат от потребител на тъмната мрежа от Швейцария. Според него Tor е дело на американските служби, които използват мрежата да се свързват с агентите си в чужбина. Пазарите в тъмното също се контролират от властите на САЩ, които по този начин финансират операциите си. Като го слушах, ме напуши смях и мислех да го питам какво тогава той прави в тъмната мрежа след като тя е поредното пъклено дело на американците, но реших да не му задавам въпроси, които могат да объркат и внесат противоречия във конспиративния свят, в който живее.

Тази теория е коренно противоположна на идеята, че Tor има активистки корени и е създадена да се бори с американското (и всяко друго) репресивно правителство. Кое е вярно? Може би истината е както обикновено някъде по средата. Tor изглежда наистина има идеалистично начало, но по някое време и властите решават да опитат да се намесят по-активно. Има поне един разработчик развивал проекта Tor, който се е продал и е написал за ФБР зловредна програма следяща хората (източник).

А дали нелегалните пазари имат нещо общо с ФБР? Не знам, няма доказателства за това, макар да е потвърдено, че агенцията има пръст в друг вид нелегална дейност в мрежата (четете нататък). Все пак за тези, които поръчват наркотици по Интернет, това ще е добра новина. Едно е да ти ги праща кока някой дребен криминален тип от Боливия, друго е зад това да стои ФБР - агенцията със сигурност ще се погрижи пратката да мине безпроблемно всякакви проверки по границите и да достигне при доволния клиент :)

БОНУС КОНСПИРАЦИЯ! Точно докато писах за конспирациите и ФБР, компютърът ми внезапно угасна. Бях решил да вляза в тъмната мрежа, за да направя скрийншот на един конспиративен форум - да е като илюстрация към казаното. Случайност ли е, че екрана стана черен точно в този момент? Но нека предположим, че просто батерията нещо ми прави проблем и да продължим на татък, при второто пускане заснех каквото си бях наумил.

Ето го и обещаният скрийншот с теми, които се разискват в тъмната мрежа:


4. Пазарите

В интерес на експеримента, се регистрирах в един пазар в тъмната мрежа. Изглежда попаднах на един от най-добрите (името му няма да спомена). Той има система за защита на купувачите (еscrow). При нея не превеждаш биткойните си директно на продавача, а на сайта. Освобождаваш ги, когато получиш пратката. Освен това има система за коментари и рейтинг.

Стоките не бяха особено разнообразни - различни видове наркотици или медикаменти, хакнати профили в редица сайтове, множество pdf документи с разяснения за какво ли не - от това как да си отглеждаш марихуана през хакерски курсове до това как преминаваш която си искаш граница без да те хванат. Много от тези инструкции могат да се намерят напълно безплатно и в "светлата" мрежа.

Реших да си купя нещо от тъмната мрежа. Поставих си няколко условия:

1. Да е евтино, не ми се даваха много пари за глупости

2. Да не е незаконно, засега не мисля да рискувам, само за да мога да напиша статия като настоящата

3. Да има някаква полза от поръчаното

Оказа се, че трудно се покриват и трите условия. Първо се спрях на една анонимна аржентинска SIM карта. Помните ли, че някога и в България предплатените сим-карти бяха анонимни, купуваха се без да ти искат личната карта и да те записват? Вече не е така, защото можело по този начин да се извършват престъпления. С такъв мотив премахнаха анонимните предплатени карти, а истината, че просто държавата иска да ни следи още по-изкъсо (справка - Цецо Ушите). На мен това обаче не ми харесва като идея, постоянно да ме "гледа Големия брат" и реших, че една анонимна сим карта, била тя и аржентинска, ще ми е от полза.

И така, преведох в биткойни равностойността на 5 долара и зачаках. Скоро обаче продавачът се свърза с мен и ми каза, че ще ми прати картата, ако искам, но тя няма да работи никъде извън Аржентина. Какво разочарование! Мислех си, че вече всяка карта работи навсякъде по света, само дето роуминга е малко по-скъп. Иначе похвала за човека, че не ме излъга и си каза директно, че това няма да ми върши работа. Развалих сделката и си върнах парите в профила - в този пазар има дори такава възможност, ако пратката все още не е пратена, да се развали сделката.

След това видях, че някой продава магия за защита и то само за 1 долар. Ето продуктовото описание:


Реших, че макар да не вярвах да ми даде каквато и да било защита, исканите пари не бяха особено много и си струваше да проверя за какво иде реч. Мислех си, че въпросният продавач ще ми прати нещо като заклинание, което уж като направя, ще получа свръхестествена защита. Нищо такова, дори и това не ми прати :D

Чаках два дни, след това му писах през системата на сайта. След известно забавяне, той (или тя) ми прати обратно съобщение в което единствено се съдържаха координати за връзка (имейл, ICQ, скайп и Whatsapp). Е, писах му, отговор нямаше. Тарикатът беше маркирал покупката като изпратена и вече трябваше да открия "диспут" в магазина, за да си върна биткойните. Можеш и никога да не освобождавам парите от escrow-а, но така нито той щеше да ги получи, нито аз да си ги върна. Затова реших просто да финализирам сделката, нека пие една бира за мое здраве ;) Така обаче получих правото да оценя продавача от 1 до 5 и да напиша коментар. В този тип магазини рейтинга е много важен, това на практика е единственият начин да се прецени дали даден продавач е честен или не. Реших този пич да не го закопавам напълно и му сложих 3 звезди. Това е коментарът, който написах:


Въпреки незаслужено високата оценка, която му дадох за "едно нищо", доста му смъкнах рейтинга, а е нов продавач, това му бе едва третата продажба (другите му стоки не са магии). Нов продавач със занижен рейтинг? Май бизнесът му в тъмната мрежа не отива на добре...

Рейтинга му преди моята оценка:

И след нея:


Та. това са накратко преживяванията ми във въпросния пазар в тъмната мрежа. Малко разсъждения. Този сайт наистина е много добър, за сравнение се регистрирах в още 2-3, но те не са така добре развити, някои дори нямат escrow, или пък системата им за оценяване / коментиране е по-слаба. Сайтът оперира от 2013 и досега не знам защо не е свален от властите. Имайте в предвид, че първият и най-известен пазар в тъмната мрежа The Silk Road бе много бързо затворен и всеки път, когато някой го възроди, го свалят наново. Официалната версия на службите е, че там се продават наркотици. Но и във всички други сайтове се продават, включително и в този, който описах. Защо едни пазари ги удрят, а други не? Ако се върнем към описаната по-нагоре конспирация - може би едни се движат от ФБР, а други не и ФБР-то разчиства независимите пазари, които са им конкуренция :) Ако трябва да измисля неконспиративна теория - може би незасегнатите пазари имат по-добри технически защити, може би са по-малки и все още не са привлекли интерес, а може би просто имат късмет. Не знам....

Тази точка описа общите пазари в тъмната мрежа. Следват отделни описания на нещата, с които се свързва тъмното интернет пространство....

5. Наркотици

Не е легенда. В тъмната мрежа действително се продават МНОГО наркотици. Преобладават леките и тези смятани за парти дрога - тоест марихуана и ЛСД. Могат да се намерят обаче и почти всички останали други забранени вещества - кокаин, хероин, амфети, лекарства изписвани само с рецепта. Освен в описаните в предната точка пазари, много хора си правят и самостоятелни сайтове, в които рекламират стоката си. До колкото чета, дозите от тъмната мрежа са по-чисти и качествени, отколкото тези продавани от обичайния квартален дилър, но пък рисковете да не пристигне нищо са по-големи. Някои продавачи са толкова самоуверени в себе си, че дори не се страхуват да си покажат лабораториите за синтетика. Долното видео се появи преди няколко години и стана известно с театралната реч на човека зад кадър - докато хапчетата падат от машината, той говори "долар, долар, долар, богат, богат, богат".Това видео пък се появи тази година (източник). Нещата стават още по-професионални, инсталацията е много по-голяма, вече наемат и работници да им работят в лабораториите, дори нямат притеснения да им показват лицата. Лабораторията се намира някъде в Китай. Как при такава самоувереност да не си помислиш, че тези пичове са в комбина с властите и имат протекции....6. Оръжия

В общите пазари почти не се продават оръжия. Те дори напълно изчезнаха след стрелбата в Мюнхен след като се оказа, че 18-годишният младеж, който изби хората, е купил пистолета си през тъмната мрежа (източник). Сега огнестрелни оръжия (основно пистолети) отново се появиха и в общите пазари, но като цяло много повече пушкала от различен калибър се продават в отделни специализирани сайтове. До колко обаче те са истински не мога да кажа. В общите пазари поне можеш да оставиш коментар, за да знаят другите купувачи, че съответния продавач е измамник, а също можеш евентуално да си възвърнеш парите ако има опция escrow. В сайтовете за оръжие няма такива екстри. Освен това цените са сериозни. Рискувай, ако ти стиска. Ако загубиш обаче няколкостотин евро, естествено не можеш да отидеш в полицията да се оплачеш. Зачудих се как ги доставят през границите. Твърдят, че ги разглобяват и ги пускат на части. Има логика.

Скрийншот от сайт продаващ оръжия в тъмната мрежа:


7.Порнография и клипове с убийства и насилия

Има множество легенди за бруталните неща, които уж можели да се намерят в тъмната мрежа, особено в митичните "Red Rooms" (Червени стаи). Това са сайтове, в които излъчват на живо убийства, мъчения и изнасилвания и дори зрителите могат да наддават с биткойни какво точно да бъде направено на жертвата. Май обаче никой никога не е виждал реална "червена стая". Това не пречи на хора със садистични отклонения да продължават упорито да ги търсят...

Има тук-таме колекции с брутални клипове - примерно от катастрофи, войни, нещастни инциденти, но такива има и в светлата мрежа. Технически те дори не са нелегални, чел съм, че в САЩ спокойно можеш да отидеш в полицията, да попълниш една бланка по закона за достъп до информацията и да поискаш да ти предоставят всички снимки от дадено убийство или катастрофа.

Има и доста "нормална" порнография - по пазарите се продават стотици кракнати акаунти в премиум порно сайтове, явно има търсене, макар в светлата мрежа порното да е широкодостъпно и напълно безплатно по торенти и други сайтове.

Премиум акаунт за два сайта, продаващ се в тъмната мрежа  за 12 долара:А до колко има детска порнография в тъмната мрежа? Ако четете разни сензационни статии, може да останете с впечатление, че едва ли не е пълно с нея. Преди може и да е било така, но мисля, че сега тъмната мрежа е доста чиста, което е добре. "Анонимните" и властите се надпреварват да твърдят, че те са се погрижили за това прочистване, но напълно да се унищожи детската порнография едва ли някога ще е възможно, особено като прочетете следващата новина.

Ще се изненадате като разберете кой е най-големият разпространител на детска порнография (поне в един момент през миналата 2015 година). Това е ФБР и това не е конспирация, това е факт. Тази новина щях да я дам като отделен материал, но реших, че напълно пасва в настоящата мегастатия.

Дълго време в тъмната мрежа е съществувал сайт наречен "Playpen". През 2015 федералните агенти тихомълком успяват да го превземат. Вместо обаче веднага да го затворят, самите те го поддържат в продължение на две седмици. Целта е да се изловят колкото се може повече педофили. Благодарение на това на 186 души са повдигнати обвинения, не е ясно колко от тях ще получат осъдително присъди и какви ще са те. През това време обаче се изчислява, че са разпространени към 1 милион снимки, видео-клипове и връзки към други сайтове. Нещо повече, сървърът на ФБР, върху който сега е качен Playpenе е много по-добър от оригиналния и материалите се свалят много по-бързо. Извратеняците са доволни, експерти изчисляват, че преди да се намесят федералните, сайтът е имал около 11 000 посещения седмично, за времето, когато Бюрото го е поддържало, посещенията са скочили до 50 000. Нещо дори още по-скандално - за да не събуди подозрения ФБР е трябвало да действа точно както е действал старият собственик - да приема пари от "доволни клиенти" (къде са потънали тези суми сега?) и да качва нова порнография (от къде ФБР има такива неща?!).

В крайна сметка мнозина смятат, че операцията на ФБР е нанесла много повече вреди, отколкото ползи. Огромно количество нелегални материали са разпространени, а са задържани едва 186 души. Адвокати дори считат, че много от тях ще се измъкнат именно заради противоречивите действия на ФБР, един вид ще твърдят, че направеното от Бюрото е "склоняване към престъпни действия". (Източник)

Не за първи път щатски, а и други служби използват такава мръсна тактика. Четох в различни коментари относно тази новина, че сравняват направеното от ФБР с един случай от преди години, при който властите разпространяват пушкала сред престъпните среди, за да могат после да ги обвинят в незаконно притежание на оръжия. Само дето преди това да се случи, с тези оръжия са извършени няколко убийства и е убит дори един щатски патрул на границата с Мексико...

За да изчерпя темата за извратените хора в тъмната мрежа, следва да кажа, че наистина много от тях се събират в разни онлайн общности като форуми и чатове, където си говорят. Общо взето на администраторите не им пука за какво си фантазират, стига да не разпространяват линкове и истински материали. Ако това ги държи далеч от извършването на реални престъпления, добре, нека дават простор на мръсните си фантазии и да не закачат истински деца. Опасявам се обаче, че много от тях са там с надеждата някой да даде линк към нещо истинско...

7. Хакери, наемни убийци, шпиони и т.н.

В тъмната мрежа попаднах на сайтове, които рекламират разни услуги - от наемни убийци през хакери до обикновени побойници, които ще отидат да пребият някого за няма и един биткойн. Не вярвам особено много, че има и един истински такъв сайт. За някои от тях, четох на други места, че са измама, а за други си личи и без да чета. Все пак един сайт ми привлече вниманието, на него попаднах случайно чрез страницата, която произволно показва някакъв адрес в тъмната мрежа.

Той предлага наемници като крадци, хакери, шпиони, биячи (убийци?) и др. Но по-интересното е, че и наема такива. Аз на шега за малко да кандидатствам ;)


Все пак реших да не се лигавя. Ами ако сайта е истински и се появи някой клиент от България, който си поръча убийство? Чудя се как ли ще реагирам, ако получа съобщение от рода "излезе поръчка за България, клиент е готов да плати 100 000 долара за някой си Бат Бойко" ;)

8. Социални мрежи, чатове, форуми

В горните точки споменавах за чатове и форуми, но си струва да отделя малко повече време на тях. Като цяло в тъмната мрежа има една дузина места, където хората могат да се социализират. Направи ми впечатление, че те не са толкова "лъскави" като Фейсбук и другите "светли" социални мрежи и места за общуване. Явно не се набляга особено много на външния вид, целта не е да се привличат колкото се може повече потребители. Набляга се на съдържанието и общуването.

Като една добра тъмна социална мрежа следва да отбележа Galaxy2. Тя има достатъчно богати възможности, като това което най-много ми хареса е възможността да си събираш линкове (bookmarks) към всичко, което намираш за интересно. Има и групи, аз съм член на следните три:


Не си мислете обаче, че има много българи в Galaxy2, група е създадена от мен и аз съм единственият и член засега :D Надявам се и други да я открият и да се събере българска общност там.

9. Заключение

Това бе моят поглед върху Тъмната мрежа на Tor. Не претендирам за изчерпателност, дори не и за пълна обективност. Така видях нещата, така ги описах. Може би друг човек би ги видял по друг начин. Струва си след време отново да отделя време и да направя сравнение до колко нещата са се изменили. Или пък да се впусна в дебрите и на друга популярна мрежа - тази на Freenet.

Няма коментари:

Публикуване на коментар