вторник, 6 септември 2016 г.

Няколко необичайни вертикални структури

Най-високата вертикална градина.

Това е жилищна сграда с височина 166 метра. Намира се в Сидни, Австралия и съдържа около 250 вида австралийски цветя и други растения.


Вертикални гробища.

Световното население все повече се увеличава, а с това все повече намаляват подходящите за гробища места. Кремацията е решение, но все още мнозина предпочитат "традиционните" погребения. Затова на много места по света стават все по-популярни вертикалните гробища. Най-високото такова е в Сантос, Бразилия. Започнало е като малка сграда, но поради голямото търсене, постепенно е надграждано. Днес Memorial Necrópole Ecumênica се издига на 108 метра, има 25 000 гробници, крипти и мавзолеи, стаи за опечалените, градина с пауни и малък водопад, параклис и дори бар със закуски на покрива.


Вертикалният паркинг във Волсфбург в Германия също е построен заради подобна тенденция както гореописаното гробище - все повече коли, но все по-малко място.


Вертикално гето.

Представяме си гетата като тясно наблъскани една до друга паянтови колиби. Във Венецуела обаче има нещо, което не попада в тази традиционна представа. "Кулата на Дейвид" е трябвало да бъде 45-етажна модерна офис сграда. През 1994 обаче икономиката на страната колабира и строежът е изоставен. Бързо много бедняци се настаняват в нея. Живеят в палатки или в саморъчно направени помещения отделени едно от друго с тухлени стени. Постепенно се появяват и нелегални магазини, ателиета и дори детски градини.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар