вторник, 10 ноември 2015 г.

Руски новини

Едно нещо трябва да призная, Русия генерира интересни новини.

Москва обвини "Шарли ебдо" в кощунство заради карикатури за руския самолет

Аз пък намирам поне едната от двете карикатури за много добра. На нея се казва "Русия усилва бомбардировките над Ислямска държава".



Докато сме на темата за падналия руски самолет, изглежда причината е терористичен акт, какъв иначе ще е този странен шум:

Потвърдено - с някакъв шум свършва записът от черната кутия на А321

И нещо много интересно! Един от стюардите, който е трябвало да лети със самолета е напуснал компанията седмица по-рано. Той се казва Олег Ермаков (на снимката) и си е подал молбата за напускане, защото баща му силно го е помолил да го направи след като е имал ужасяващо видение. (източник)


Горната новина е доста странна, странна е и тази:

"Булдозерът" на Путин открит мъртъв

"Булдозерът" е прякор на Михаил Лесин (на снимката), бивш директор на "Газпром", бивш министър на съобщенията на Русия, милионер и основател на англоезичнaта медия "Russia Today". Един от приближените на Путин. 57-годишния Лесин е намерен мъртъв в хотел във Вашингтон. Какво е правил в САЩ? Каква е причината за смъртта му (официално инфаркт)? Дали нямаме тук шпионска афера?


Искам да се върна обаче на недоволството на руските власти спрямо "Шарли ебдо". Мисля, че Русия има много по-сериозни проблеми от това сатирично списание. Като това, че губи територия. Не става въпрос (само) за тези 4.7 квадратни километра, които наскоро Руската федерация е предала на Китай. В руските социални медии се вдигна голям шум за това "отстъпление", макар че още от началото на 90-те Китай постоянно предявява претенции за руски погранични територии, а Русия постоянно ги дава "без бой". Много по-сериозно е, че за година страната е изгубила 468 кв. километра заради глобалното затопляне. Такива данни е изнесъл Дмитрий Дроздов от сибирския клон на Руската академия на науките. (Източник)

Не е ли иронично? Русия като един от големите производители и потребители на изкопаеми горива, носи голяма вина за глобалното затопляне. И точно тя страда много от него....

И накрая един смел протест от един руски активист и художник:

Руски артист подпали вратите на централата на бившето КГБ

Вратите на КГБ? Тоест вратите на Ада? :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар