четвъртък, 5 ноември 2015 г.

Относно полицейска криза в България

"Щастие за всички даром и нека никой да не бъде пренебрегнат!"
("Пикник край пътя" от Аркадий и Борис Стругацки)


От два дни страната се тресе от масови полицейски протести. Всичко започна с намерението на правителството да ореже различните бонуси и привилегии за служителите в МВР. Мислех си, че няма да пиша за това събитие понеже всичко ще свърши за няколко дни, особено след като Бойко Борисов обеща да запази привилегиите за настоящите служители. Но не! Полицаите държат и новопостъпващите в системата на МВР да се ползват със същите облаги както досегашните. Заглавията от новинарските агенции са красноречиви:

Ескалира напрежението в цялата страна

Полицаи от Мадан и Рудозем блокираха пътя към гръцката граница

Недоволни полицаи "превземат" София и страната

Полицаите не се отказват от протестите, дори обещават засилване

МВР синдикатите непреклонни, протестите продължават безсрочно

Не мога да не се усмихна на иронията в случая. Полицаите, които не един и два пъти са разчиствали улиците от протестиращи, сега самите те протестират на Орлов мост - едно от най-знаковите места за протести. Коментарите в Интернет относно полицейския протест са оригинални, иронични и/или негативно настроени.



Напълно разбирам хората. Аз самият няколко пъти съм имал "близки срещи от лошия вид" с родната полиция. Въпреки това, колкото и да е странно, по-скоро съм за запазване на привилегиите на полицаите. Заемам тази позиция, защото веднъж премахнали полицейските привилегии, онези чакали от финансовото министерство с радост ще се нахвърлят срещу следващия от списъка. Учители, лекари, държавни служители, синдикалисти и т.н. Край на ранното пенсиониране, край на купоните за храна и облекло, край на по-големите отпуски. Край, край, край.....И нека не ми обясняват, че нямало пари. Пари има! Днешното технологично развитие на човечеството е достигнало такива нива, че при правилно разпределение, няма да има и един гладен и жаден човек на планетата. Нещо повече, не само, че няма да сме гладни, ами ще живеем сравнително охолно. Но това е една по-голяма и всеобхватна тема - за глобалната икономика. Да се върнем в България.

Лесно да се плъзна по вълната "тия гадни куки не заслужават нищо". За "гадни" съм съгласен, но не и за останалото. Властите добре прилагат стратегията "разделяй и владей" и добре експлоатират българския манталитет "оти на мен да е добре, като мое на Вуте да му е зле". Същото беше и преди няколко години при големите учителски протести. Като цяло педагозите не получиха широка подкрепа извън собствените си среди, но срещната много враждебност. Поставения въпрос е правилен - "защо някои получават по 20 заплати при пенсиониране, а други не?". Но отговорът не трябва да е "я да им се махнат привилегиите и на тези, никой да няма", отговорът трябва да е "привилегии за всички и нека никой да не бъде пренебрегнат!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар