събота, 14 ноември 2015 г.

ИЗВЪНРЕДНО - терористични удари във Франция

Серия от атентати окървавиха Париж. Броят на жертвите постоянно се увеличава. Първоначално имаше данни за 60 загинали, а към 2 и 32 българско време са 130. Има данни както за взривени бомби, така и за стрелба с калашници и взети заложници. Франция е взела решение за затваряне на границите си. Престрелки се чуват из улиците на града. Очаквайте подробности.  


Едит: Заложниците в театър Bataclan вече са освободени, но има данни за 118 убити, включително и двамата атентатори. Поне 200 души бяха хванати за заложници от терористите по време на концерт на група Eagles of Death Metal (актуално към 2:45)


Броят на убитите заподозрени за терористичните атентати вече е 4 (актуално към 3:00)

По информация на очевидци терористите на концерта са били млади, не са се отличавали от тълпата, говорили са френски. Открили са стрелба с калашници от задната част на залата (от интервю взето от очевидец излъчено по CNN)

Разкази на очевидци (препоръчително за лица над 14 години)

"Заради шест координирани терористични атаки в Париж в петък вечер във френската столица са стоварени 1500 войници. Армията е по улиците на града, след като президентът Оланд обяви извънредно положение в страната и затвори границата. В събота ще бъдат затворени учебните заведения, музеите и галериите."

"Това, което терористите искат, е да ни изплашат. Има от какво да се страхуваме. Но пред ужаса стои една нация, която умее да се защитава и която ще се справи”, заяви френският президент в обръщение. Линк



Евакуирането на заложниците от Bataclan





Уплашени хора напускат местата си на мача Франция - Германия. Бомби бяха взривени край стадиона. 





Извънредната статия е изготвена от Станислав.

Първите часове след всеки атентат са много хаотични от към информация, за това крайни изводи не могат да се правят. Предполага се, че зад атентата стои Ислямска Държава. Поне според мен атентаторите е малко вероятно да са наскоро влезли бежанци. Атентат от този мащаб не се прави от шепа наскоро влезли в държавата хора. Сливали са се с тълпата, говорили са френски. Но вече Интернет е залят с мнения на хора (включително и български русофили), които обвиняват сегашната вълна от бежанци, споменават си без причина, че "еврогейските" ценности са виновни и злорадстват. че трябвало по-рано да стане. За подобни коментари нямам какво да кажа...

Лично аз се чувствам ужасно от този акт на варварство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар