неделя, 12 ноември 2017 г.

Наблюдава ли ни Фейсбук през камерите на компютрите ни?

Джен Люис живее в Ню Йорк и наскоро тя била изумена от нещо странно. Седяла си на дивана вкъщи с чаша в ръка и решила да прегледа Фейсбук. Веднага обаче и се показала реклама на лека женска горна дреха. Дрехата била същата като носената от Джен в момента, нещо повече - моделката представяща блузата била застанала в същата поза и дори също имала чаша в ръка! Невероятно случайно съвпадение ли е това? Джен веднага направила скрийншот на рекламата и се снимала сама. След това публикувала двете снимки една до друга в Туитър. Приликата е удивителна!

Рекламата е в ляво, Джен Люис в дясно:


Източник

Много потребители предположили, че Фейсбук тайно е заснел Джен през нейната камера и някакъв алгоритъм е намерил сходна като цветове реклама. Звучи ли ви твърде фантастично? Мога да ви кажа, че това не е фантастика! Още преди повече от 10 години бях чел подобни статии за Гугъл, който тогава се предполагаше, че тайно записва звуци от микрофоните на компютрите ни (камерите навлязоха масово по-късно). И на базата на записаните звуци, ни показва подходящи реклами. Примерно (елегантния пример) ако слушаме джаз, Гугъл ще ни покаже реклами за предстоящ джаз концерт, а ако (циничният пример) микрофонът запише пръдня, търсачката ще ни засипе с реклами за тоалетна хартия и лекарства против разстройство. Едно време като казах на едни приятели, че Гугъл може би ни записва, те много не повярваха. Сега обаче изглежда всички технологични гиганти го правят! Закрийте си камерите с лепенка, не се шегувам!

ОБНОВЛЕНИЕ: Каква ирония! Няколко часа след като публикувах тази статия, Фейсбук ми изпрати имейл, че тази статия се представя добре. Предлагат ми да си платя, за да се представя още по-добре!


1 коментар:

  1. Че се следи и подслушва така е.

    Но тази Джен, чисто и просто е сейвнала една картинка на онлайн продукт, купила си е блузата, облякла се е по същия начин и се е направила на интересна в Туитър, където подобен тип глупости разцъфтяват!

    Как никой не подложи на съмнение, кое е първото - снимката вляво или тази вдясно и кой от кого копира?!?

    Също така въпросната Джен е графичен дизайнер и профила и в туитър пълен с разни колажи и картинки, та специално тази "мистерия" можем да я пишем, че е фалшива!

    ОтговорИзтриване