четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Тъмни информационни времена се задават

Светът е пред прага на глобално противопоставяне, то може да не доведе до Трета световна война, а да остане "само" на ниво локални войни, икономически санкции, хакерски атаки, пропаганда и т.н. Но без значение дали ще има или не тотален конфликт, информацията (и съответно истината) ще бъде изкривена и дори частично забранена (цензурирана). Този процес тече от няколко години и няма големи изгледи да тръгне в обратна посока.

Не си мислете, че получавате изцяло достоверна информация като гледате някоя телевизия, слушате "Хоризонт", четете от време на време вестник и преглеждате популярните новинарски сайтове.

Да започнем с "най-безобидния" проблем - нивото на българската журналистика. Отдавна съм се убедил, че голяма част от БГ журналистите не са за тази професия, твърде са глупави, липсва им елементарна логика и общи познания. Поредният пример е "футболната кариера" на Петър Георгиев. В продължение на няколко години той разиграва българските спортни медии, че играе в Англия, а такова нещо няма. Въпреки това "успехите" му са отразени къде ли не - от Sportal.bg до в. "Меридиан мач". За цялата сага можете да прочете тук:

Българинът, който покори Висшата лига, без да е футболист

Но както казах, това е малкият проблем - когато пишат глупости просто, защото са си глупави. Много по-опасно е когато нарочно пишат неверни неща. Целите са от всяване на паника през дестабилизация до манипулиране на общественото мнение (аферата "Костинброд") и промиването на мозъци. Един от най-пресните примери е този:

МВР разследва нахлуването на мигранти в НБУ

Нека прочетем малко от статията:

"Девет патрулни автомобила на МВР са бранели студентите от Нов български университет от арабите, които с крясъци: „Аллах Акбар" се опитали да нахлуят в сградата на университета. Атаката е била около 12:30 часа на обяд във вторник. Ислямистите, нахлули във ВУЗ-а в столичния кв. „Овча купел" с арабския призив, преминали по коридорите на университета и накрая се върнали обратно в имигрантския център, разположен в съседство. От СДВР мълчат за инцидента. Официално от пресслужбата на Столичната полиция ни отговориха, че такъв сигнал при тях не е постъпвал. Оказа се, че това не отговаря на истина."

Всъщност това което не отговаря на истината е цялата статия.

Кой излъга, че има ислямисти в университета?

Нека цитирам малко и от тази статия:

Пред "Капитал" д-р Евелина Христова от отдел "Връзки с обществеността" на НБУ увери, че на записите на камерите на университет не се вижда нищо нередно и няма оплаквания, постъпили в администрацията на учебното заведение.

Кое е по-достоверно - камерите или нечии измислени фантазии? Мисля, че на всеки разумен човек е ясно...

"Новината" за джихадистите в университета е ясно какво цели - да засили анти-емигрантските настроения и да внесе истерия. За жалост има хора, които лесно ще се подведат. Има дори такива, които ще се вържат на следната безмерна глупост:

Руски експерт: Извънземните ще АТАКУВАТ БЪЛГАРИЯ заради САЩ!

Горният линк се споделя в Интернет от разни откачени хора заблудили се, че са "русофили" при положение, че нямат нищо общо с истинското русофилство.

И така къде е спасението от медийните лъжи и манипулации? Социалните мрежи, YouTube, блоговете? Донякъде да, макар че "Големият брат" все повече унищожава свободата и там. Не случайно руснаците имат цяла армия от платени тролове и хакери, тази страна е "напред с материала", но и другите (САЩ, Китай, "Ислямска държава" и т.н.) не са много назад. Постоянно съм свидетел как се свалят профили в Туитър и Ютюб само за това, че са критични към престъпния путинов режим или показват събития, които са неблагоприятни за него. Достатъчно е 300 трола да те докладват и профилът ти е свален.

Затова ако някога изчезне някой или всичките блогове от семейството на "Мистерика", не бъдете учудени - често пъти написаното тук не е по вкуса на много хора като се почне от путинистите, мине се през разни псевдо-комунисти и националисти (сетихте се за Волен, нали?) и се стигне до джихадистите (които аз директно наричам психопати).

Не твърдя, че написаното тук е абсолютната истина. Освен това си имам и своите пристрастия, които не крия - те са анти-диктаторски, анти-клерикални (долу всички организирани религии!), про-демократични (дори до радикални форми като "пряката демокрация" и про-технологични (зелена енергия и всякакъв прогрес). Но въпреки това не съм си позволил да публикувам нещо, за което ми е ясно, че е пълна измислица. Няма и нужда - защо да лъжа за измислени руски престъпления, когато има толкова много истински?! Има и вероятност някои от източниците, които съм ползвал, да са подали грешна информация. Това вече е отделен въпрос, в нищо не можем да бъдем 100 процента сигурни. Но разбера ли, че нещо не е така както съм го представил, обикновено го споменавам в следваща статия. Нещата, които написах до тук са по-скоро за политическата тематика в блога, но те се отнасят и за абсолютно всички останали теми, затова ще дам пример с две НЛО новини. Преди време отразих тази новина:


Не се поколебах и за миг да пусна нова статия, когато разбрах, че става въпрос за измама:


И така, да се върнем пак на въпроса какво да се прави срещу информационното затъмнение и манипулациите. Отговорът не е толкова лесен, но бих препоръчал едно - четете много, четете различни източници! Запазвайте си на компютъра това което ви се стори интересно, в случай, че по някаква причина изчезне от Мрежата. И в крайна сметка знайте, че "тъмните сили" не могат да победят, поне не за дълго, човешката история го доказва. След всички "тъмни времена" са идвали вековете на възраждането, на ренесанса. "Мистерика" може да не оцелее, но прогресът, свободата, човешкото ще пребъдат!

Поздрав с "Марсилезата" в изпълнение на Едит Пиаф:

2 коментара: