петък, 6 ноември 2015 г.

Марс

Вчера НАСА проведе пресконференция посветена на Марс.

Марс е загубил атмосферата си заради силната слънчева активност

Преди милиарди години Марс е имала езера, морета и много по-топъл климат. Това се е дължало на дебелия слой атмосфера. НАСА изчислява, че всичко е било наред на Марс допреди 3.7 млрд. години. Тогава ядрото на планетата е започнало да изстива, което е довело до отслабване на магнитното поле. Случващото се съвпада и с периода на силна активност на все още младото Слънце, което има много по-силни и чести изригвания и слънчеви бури.

Логичният въпрос е, случвали се същото и с атмосферата на Земята? Все пак тя е изложена на същите процеси и дори е по-близо до Слънцето от Марс. Отговорът на НАСА е положителен. И Земята губи части от своята атмосфера, но в много по-малки количества, тъй като магнитното й поле е много по-силно. Все пак, един ден съдбата на планетата ни може да е сходна, поне на теория, коментират астрономите. Преди това обаче ядрото на Земята също трябва да се охлади, за да доведе до отслабване на магнитното поле. Това може би ще се случи след около 2 млрд. години, но дотогава и слънчевата активност ще е станала още по-слаба.


И едно от най-новите "открития" на любителите на загадките. В поредно видео на НАСА от Марс, те откриват нещо което много прилича на машина или машинна част.

Няма коментари:

Публикуване на коментар