събота, 7 ноември 2015 г.

Хелоуин като революция

През последните около 15 години (откакто Интернет е общодостъпен в България) съм чел и следил какви ли не сайтове с теории, анализи и новини - често пъти изказващи коренно противоположни мнения и идеи. В това число попадаха и много самообевяващи се за "революционни" уеб страници. Едно от нещата, които ми направиха впечатление, бе това, че в някои от тези сайтове освен за обичайни протести, стачки и тем подобни "революционни" действия, често се съобщаваше и за това как примерно група рейвъри си направили парти на двора, дошла полицията да им направи забележка за шума и се стигнало до размирици. Чудех се какво му е революционното на това група купонджии да създават обществени проблеми?! Но постепенно разбрах. В тези улични партита "революционното" (в смисъл на "опасно за властта") е непредсказуемостта. Дори попаднах и на развити подобни теории (както в леви, така и в десни текстове), че всяко събитие, което не е под контрола на властите, каквито и да са те - леви, десни, демократични, олигрхични, диктаторски и т.н., е опасно за властимащите. Някои от тези "теоритици" отиваха до толкова далеч като твърдяха, че "революционни" са не само спонтанните купони, големите фестивали, а дори и природните бедствия....това последното ще се въздържа да го коментирам.

Защо пиша всичко това? Защото тази седмица се убедих (за пореден път), че има известна истина в тези странни теории! Преди една седмица беше страхотният празник Хелоуин. Една от статиите, които пуснах тогава, бе тази:

[31 октомври 2015] Хелоуин, критични и направо зловещи новини

В нея освен всичко друго, се съобщаваше и за ужасяващия пожар в румънски клуб, при който загинаха доста хора.

Този трагичен инцидент отприщи общественото недоволство, последваха протести и се стигна до това:

Румънският премиер подаде оставка

Но "духът" вече бе "излязъл от бутилката":

Мащабни протести в Румъния въпреки оставката на Виктор Понта

Ето и един добър анализ:

В Румъния е в ход кадифена революция на младите

От днес обаче всичко се променя. В Румъния върви кадифената революция на едно младо поколение срещу закостенялата върхушка. Върхушка от бивши комунисти и служители на зловещата Секуритате, която след свалянето на Чаушеску преди четвърт век си издигна истинска политическа крепост. Гъстата мрежа от корупция, шуробаджанащина и политически зависимости държеше страната в здрава хватка. До днес!




От къде се тръгна, до къде се стигна! Няколкостотин души просто са искали да отбележат Хелоуин, случва се ужасен инцидент и в крайна сметка пада цяло правителство. В битката на тиквения фенер срещу псевдо-социалиста, Понта загуби, загуби жестоко.....

Впрочем, замислям се дали няма скрит мотив в анти-Хелоуин кампанията, която лее потоци злост всяка година около тази дата. Обикновено като причини срещу този празник се изтъкват това, че не бил български, че (уж) славел дявола и т.н. Много хора искрено вярват в тези доводи и затова не го празнуват, това си е тяхно право. Но и много политици и институции (като църквата) се обявяват срещу Хелоуин. Дали всъщност те не се притесняват за нещо съвсем различно, може би засега неосъзнато и единствено на подсъзнателно ниво? Може би проблемът не им е, че това е "гаден западен празник", а че е "гаден празник", който не са сложили под контрола си? Друго си е всички да маршируват в крачка на официално тържествено шествие, да носят еднотипни знаменца, да е ясно в колко точно почва и в колко точно свършва празненството. Какво е иначе сега това Хелоуин?! Хората се маскират както си пожелаят (дори и с маски на политици, кощунство!), деца скитат по улиците цяла вечер, възрастните хелоуинци пият безразборно по клубовете и дискотеките....опасно, много опасно - една искра може да взриви цялата тази маса от празнуващи хора и емоции и да решат да набият някой "велик борец срещу наркотиците" (приликата с действителни лица НЕ Е случайна) или още по-лошо, да свалят правителството на добрия супермен....

Няма коментари:

Публикуване на коментар