неделя, 1 ноември 2015 г.

Честит ден на народните будители, черни овци!

Днес е един светъл празник. Честваме делото на всички онези, които са просветлявали хората и са носели пламъка на новото време. Въпреки това, което ще видите и прочете днес, това не е празник на сухите официални речи, на досадните за децата задължителни манифестации, на тупането в гърди за това кой е "по-българин". Всъщност това за мен е ден в който почитам делото на всички онези, които са се изправили срещу статуквото и са казали - "аз съм човек!". 

По-принцип днес се честват българските просветители - Иван Рилски, Вазов, класиците, революционерите. Тяхното дело е велико. Но аз отивам една крачка  отвъд ограниченията на патриотизма. Аз почитам всички носители на знанието и промяната целяща еманципирането на човека. От древни времена - та до днес. Почитам митичния Прометей дал огъня на човека, всички онези борили се за свалянето на абсолютните монархии от единия до другия край на Европа, хората с научна мисъл от края на средновековието противопоставили се на църквата...и платили с живота си за думите, че "Земята е кръгла". Почитам Мартин Лутър Кинг и всички онези, борили се за равни права и отхвърлянето на разделението на база цвят на кожата, народност, религия, сексуални предпочитания и т.н.

Ироничното е, че именно такива хора, истински будители, са гонени и отричани в своето време. Днес мнозина въздигат на пиедестал Ботев, Левски, деятелите на българското възраждане...и в същото време налагат най-закостенели норми на поведение. Отричат прогреса и всичко ново. Но и Ботев и Левски са били лудите глави на своето време, черните овци непревиващи мирно глава, "да не стане по-лошо"....

Честит празник днешни черни овци! Провокирането към различно мислене и критичен анализ е истинският смисъл на празника, а не маршируването с бодра стъпка под звуците на "върви народе...". Честит празник, най-добрият начин днес да отбележите деня е да четете хубава книга, независимо българска или не. Приятно четене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар