понеделник, 19 октомври 2015 г.

Плажове в Париж, София на три морета

Париж е една от най-прекрасните европейски столици, София е...друга европейска столица. Друго общо между тях е, че са във вътрешността на сушата, а не на морски / океански бряг. Ето какво обаче са направили съответните власти по този въпрос.

В Париж от 2002 до сега, всяко лято крайбрежните улици край река Сена се превръщат в плажове. За целта биват докарвани хиляди тонове пясък, палмови дървета, шезлонги, барчета, кафенета и въобще всичко, което е нужно за един плаж. Изчислено е, че милиони хора минават всяко лято през парижките плажове - да се попекат, да разпуснат с приятели, децата да си поиграят във фонтаните и мини-басейните. За възрастните се организират разходки с водни колела, каяци, канута, ветроходки. През нощите пък плажовете стават място на концерти и танцувални партита.

Източник








Нещо подобно решили да правят и българските власти през 50-те години на ХХ век. Но комунистическата мегаломания и простотия нямат граници. Твърде скромно било за тях да докарат няколко хиляди тона пясък за плаж, къде-къде по-престижно било да се докара самото море до София. А най-добре да се докарат цели 3 морета - Балтийско, Бяло и Черно!!! За целта щели да се прокопаят огромни канали.

Безумието и абсурдността на тази идея, както и многократните протести на учени и експерти, не спират разпорежданията. И така в началото на 50-те години, първоначално възприеманият с насмешка проектоплан бива приведен в действие. Първоначалният етап включвал изграждането на канала Павлово – Панчарево с пристанища Павлово, Красно село-Север, Лозенец, Панчарево и сегашните Студентски град, Младост.

Властите наредили, че всеки гражданин на София е длъжен да участва в изкопаването на канала с определен брой работни дни на "обекта" – от 3 до 20 месечно.

Как свършило всичко, прочетете в тази статия в "Дневник":

София на три морета

Няма коментари:

Публикуване на коментар