събота, 17 октомври 2015 г.

Истерия за медали

След инцидента със застреляния мигрант, в България се развихри поредната истерия - да бъдат дадени медали на граничарите участвали в случая. Мисля, че тон дадоха нац. лидера Валери Симеонов (който даже поиска да се стреля на месо по всичко що се движи по границата) и разбира се Божо. Първосигналната реакция веднага поде вълната и 10 000 се били подписали в подписката още през първите часове.

С което за пореден път се убеждавам в каква страна живеем. От кога за лош късмет дават медали?! Нека припомня - да си граничен полицай е вид работа, макар и с по-висок риск от средностатистическата. И като всяка работа, тя трябва да се върши добре и без усложнения. В случая не е така, имаме загинал човек, макар и не поради немарливост, а поради лошо стечение на обстоятелствата, поне ако вярваме на версията която тиражират навсякъде. Попитайте "Чичко Гугъл" за "заловени нелегални имигранти / бежанци" и вижте какво ще ви отговори. Ще ви излязат десетки случаи от последните месеци. При всичките тях работата е била свършена без произшествия. Никой не говори за тях обаче. Нац. лидерът Валери не предлага медали за съответните полицаи изпълнили задълженията си без много шум. Божо не си показва физиономията по телевизията. 10 000 възмутени фейсбукъри не бълват гневни коментари и не се подписват никъде.....

И сега след като имаме лошо стечение на обстоятелствата, дай да дадем (тиквени) медали....

Какъв е сигналът, който даваме на полиците в България с това? Вършете си работата чисто и без пострадали и никой няма и да се сети за вас, оплескат ли се нещата и ще ви издигнат на пиедестал. Не благодаря, аз няма да се подпиша!

Намирам и противоположната крайна теза за не по-малко абсурдна. Някои вече поискаха оставки в МВР, да бъде съден полицая и т.н. Пак казвам, ако е вярна тиражираната теза за рикошет при изстрел във въздуха, то явно става въпрос за трагично стечение на обстоятелствата. Убийството не е извършено нито умишлено, нито при непредпазливост. Не заслужава наказание, така както не заслужава и медал.

Лично мнение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар