сряда, 21 октомври 2015 г.

Войната в Сирия предизвиква прашна буря?

Досега се смяташе, че природни явления могат да предизвикат войни - примерно продължителна суша може да доведе до борба за водни ресурси. Но ето, че и обратното изглежда е възможно - война да предизвика природно явление.

В началото на месец Септември т.г. огромна необичайна прашна буря е ударила района на Близкия Изток простирайки се над Израел, Йордания, Сирия, Египет, Кипър и др. Група учени от Израел считат, че тя е в резултат на бойните действия на сирийска територия.

Прашните бури са чести явления в този край на света, но специално тази е необичайна по три причини.

Първата е нейната сила. Учените са използвали фотометър за измерванията. Това е уред, който засича колко слънчева светлина преминава през прашни бури, облаци с вулканична прах, градско замърсяване, дим от горски пожари и т.н. Е, за тази буря показанията са рекордни откакто са почнали да се правят измервания през 1995.

Друго необичайно е големината на засегнатия район. Досега единствено прашните бури от Сахара са покривали такава голяма територия.

И трето - в Близкия Изток обикновено прашните бури се появяват през март и април.

Всичко това е накарало учените да се зачудят какво е причинило тази буря и са стигнали до интересен извод - войната в Сирия. Центъра на бурята е преминал край град Тадмур където цяло лято "Ислямска държава" воюва с войските на Асад.

По принцип пустинните местности в Сирия са покрити с тънък слой твърда кора, която не позволява пясъкът да бъде вдигнат от ветровете. Тази коричка обаче лесно се разрушава - от попадения на снаряди, минаването на бойни машини и дори на пехотинци. Явно бойните действия почти напълно са разрушили тънкия защитен слой и много пясък и прах е вдигнат от ветровете във въздуха.

Освен това боевете пречат на обичайните селскостопански действия и засаждането на растения. Растенията също задържат праха, като ги няма ситуацията се усложнява още повече.

Тази прашна буря се сравнява с появилите се през 30-те години на ХХ век бури в САЩ. Тогава американските фермери започват да използват нова техника на полето.

Твърде вероятно е тази гигантска буря да не е единично явление, ако войната в Сирия продължи още дълго.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар