понеделник, 8 април 2019 г.

Първата хакерска атака е от преди близо 200 години

Днес свързваме хакерските атаки с компютрите и Интернет. Ако разширим обаче понятието, може да приемем, че първото хакерско нападение се е случило дълго преди въобще да има компютри и дори електричество.

Преди появата на Интернет, телефона и телеграфа в някои западни страни през 18 век започват да използват семафорната система за предаването на бързи съобщения.

Тази система се състои от серия кули разположени на видимо разстояние една от друга. На върховете постройките има конструкции с местещи се рамена.



Всеки оператор наблюдава с далекоглед съседната кула и записва положението на рамената, след това предава съобщението на следващата кула. Така съобщенията са се придвижвали по-бързо отколкото писмата носени от конник.


Основно семафорите са се използвали от властниците, не е можело обикновен човек да прати съобщение както се праща телеграма. През 1834 двама французи, братята Франсоа и Джосеф Бланк решават да хакнат системата за лична изгода. Те са търгували ценни книжа на стоковата борса в Бордо. Цената им обаче силно се е влияела от борсата в Париж. Ако дадени акции се вдигат във френската столица, то те се вдигат и на всички останали борси във Франция. Да се разнесе новината до другите тържища обикновено е отнемало няколко дни - те са се движили със скоростта на пощенските карети.

Братята Бланк решават, че им трябва по-бърз метод, с който на научават какви са цените на ценните книжа в Париж. Така те ще знаят дали да продават или купуват акции още преди цените да са се вдигнали или паднали. Успяват да подкупят един оператор на правителствен семафор близо до Париж да влага наглед нищо незначещи символи (грешки) в официалните съобщения. Грешки се допускат и ако е необходимо след оригиналното съобщение се изпраща и коригиращо. И двете вървят по семафорната система чак до крайната си точка. В Бордо братята наблюдават станциите какви съобщения идват от столицата и си ги записват. За тях "грешките" имат определени значения.

Схемата остава неразкрита цели две години. Тогава обаче подкупният оператор се разболява и се опитва да въвлече в далаверата и човека, който е дошъл да го замести. Онзи обаче се оказва доста честен и разкрива манипулацията. Братята Бланк са арестувани за кратно, но бързо са освободени - просто няма закон, който да предвижда, че нещо такова може да се случи, някой да хакне правителствената семафорна система.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар