събота, 24 октомври 2015 г.

Научни новини свързани с миналото

В англоезичния сайт "Motherboard" попаднах на едно абсурдно звучащо заглавие, което гласи следното:

"Животът на планетата е по-стар от скалите на Земята"

Учените вярват, че нашата планета е на възраст 4.5 милиарда години, най-старите скали обаче, които са намерени са на 4 милиарда години. Сега научен екип от Университета в Калифорния е излязъл с почти сензационно обявление. Те са намерили "въглерод с потенциално биогенен произход", който е на 4.1 милиарда години. Откритието е било направено в западна Австралия. Намереният въглерод има изотопно съотношение, което обикновено се асоциира с живота.

Джак Хилс, мястото където е открита странната проба въглерод:


Ако пробата беше датирана към по-скорошни времена, нямаше да има никакво съмнение, че този въглерод е дело на бактерии. Но при възраст 4.1 милиарда години някои учени имат своите съмнения.

Е дали наистина животът е по-стар от скалите?

Източник

Да се придвижим малко по-напред във времето - в ерата на динозаврите. Преди 150 милиона години е живял динозавъра Apatosaurus. По намерените вкаменелости е установено, че той е имал дълга опашка. Група учени са изградили 3.6 метров умален модел на опашката от алуминий, тефлон и други материали. Експериментът показал, че когато динозавърът е замахвал, то опашката му се е движела по-бързо от скоростта на звука!

(Credit: 3ric Johanson and Dhileep Sivam)

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар