неделя, 25 октомври 2015 г.

Железопътна история - Англия

Днес на железниците не се обръща толкова внимание колкото на другите видове транспорт - особено на автомобилния и въздушния. Считам това за голяма грешка, както на политиците, така и на всички онези хора, които си мислят, че да имаш голяма и мощна кола е най-престижното нещо. Железниците при правилна експлоатация и организация могат да превозват хора и товари бързо, евтино и удобно. Но не! Вместо това властите в повечето страни предпочитат да нарежат релсите и да оставят колите да бълват тонове вредни газове.

Добре, че има ентусиасти, които проучват и съхраняват историята на железниците преди съвсем всичко да е изчезнало. Следва разказ за Амбергейт, една триъгълна станция от Великобритания.

Станцията започва своето съществуване през 1840 г. под името Амбер Гейт (Amber Gate). Тя е част от линията "North Midland Railway" свързваща градовете Дерби и Лийдс. През 1846 получава настоящето си име Амбергейт (Ambergate). В първите години от съществуването си на няколко пъти сменя местонахождението си - през 1849 и 1863. Това се налага заради новооткритото разклонение към Роуслей. Именно заради това гарата придобива триъгълен вид през 1876 - с три отделни платформи. Към станцията се изграждат много допълнителни постройки - гарово помещение, склад, къщи за работниците.






През 19 и в началото на 20 век Амбергейт е важна станция. През 1872 на нея са продадени 28 207 билета, а през 1922 цели 90 157. През 1967 обаче железниците закриват разклонението за Роуслей. През 1970 повечето от гаровите сгради са съборени. Трите платформи стоят още няколко години, макар да се използва само една от тях. През 80-те години на ХХ остава само една. Станцията е била една от само трите триъгълни гари във Великобритания, не се споменава дали другите две съществуват още. В днешно време Амбергейт е една малка спирка с един единствен гол перон. Все пак в близост са запазени някои от старите сгради, макар и да не се използват вече за железопътни цели. Ето ги някогашните къщи на ж.п. работниците:


Източник

Ето едно видео на което се вижда какво е останало от Амбергейт днес:



А ето едно друго видео разказващо за някогашната линия между Ланкастър и Моркейбъл:


Няма коментари:

Публикуване на коментар