сряда, 14 октомври 2015 г.

Исторически новини

Мария Кюри (1867-1934) е учен допринесъл изключително много за изучаването на радиоактивните материали. Повечето хора знаят, че тя е платила за това със здравето си, но малко знаят за един интересен факт. Дори днес, сто години по-късно, личният ѝ дневник продължава да е толкова радиоактивен, че се налага да се пази в оловна кутия. И не само той - почти всички принадлежности на Мария и Жулио Кюри са радиоактивни - от мебелите до готварските книги.


Това е така защото Мария навсякъде е носила епруветки и колби с радиоактивни материали, дори ги е поставяла на шкафчето до леглото си. Както самата тя е разказвала, забавлявали са се нощно време от светлинните силуети създавани от нещата в колбите.

Източник

Друга статия разкрива един интересен факт за автомобилната индустрия в САЩ в началото на 20 век. През 1900 година от всичките 4 192 произведени коли само 936 били на бензин, 1575 били електрически, а 1681 били парни. Да, точно така - любимите автомобили на американците се задвижвали от пара! Това обаче много бързо се променило, през 1914 от всичките произведени 568 000, 99 процента били на бензин.

Източник

Ето как са изглеждали парните коли:



Едни от най-популярните теории на конспирациите днес са свързани с манипулирането на климата. Ето обаче едни устройства с които са се мъчили да предотвратяват градушките още през 19-ти век. В тези оръдия са се възпроизвеждали взривове, които на свой ред създавали шокова вълна движеща се със скоростта на звука. Тя пречела на образуването на градушки. Мнозина учени още тогава обаче се съмнявали, че те вършат някаква работа, а реалните резултати са трудни за преценка. Въпреки това някои фермери и до днес използват подобни устройства (виж снимките).

Източник






И накрая нещо от ранната история на човечеството. Епосът на Гилгамеш е едно от най-старите писмени произведения. Ето, че се е намерил някой да го рецитира на оригиналния акадски език!

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар