вторник, 10 май 2016 г.

Пет минути за култура: Ленинград отново се изправя срещу фашизма

Ленинград е името на руския град Санкт Петербург използвано между 1924 до 1991. Градът е известен с така наречената "Ленинградска блокада" от времето на Втората световна война продължила 872 от 8 септември 1941 до 27 януари 1944. Войските на Вермахта, под командването на фелдмаршал Лееб, блокират всички шосета и железопътни линии с изключение на тайния „Път на живота“, минаващ през замръзналото Ладожско езеро. Гладът и силните студове убиват цели фамилии. Но въпреки това Ленинград не се предава. Въпреки блокадата на 5 март 1942 година е премиерата на VII симфония на Дмитрий Шостакович.

„Ленинград“ пък е руска ска пънк рок група, създадена в Санкт Петербург през 1997 г. Аз я открих преди десетина години благодарение на песента "Терминатор". Песните и са мелодични и приятни за слушане, а много от клиповете са смешни и провокативни. Групата дължи славата си отчасти на нецензурните текстове на песните, често на алкохолно-битова тематика. Фронтмен е Сергей Шнуров.

Преди два дни попаднах на тази новина, която ме изненада:


Става въпрос за последния клип именно на групата "Ленинград". Парчето се казва „В Питере – пить“ (В Питер – да пиеш). Питер е разговорното име на Санкт Петербург. Героите на клипа пият водка и се веселят по улиците на Северната столица. Един градският общински съветник - Евгений Марченко поиска прокуратурата да провери клипа, а патрЕотите от движението „Рок – Петроград“ настояват Сергей Шнуров да спре да използва името „Ленинград“ за своята група, защото осквернявал града-герой.

Мда....защо ли съм изненадан всъщност от новината? От години следя как се развива Русия и отдавна твърдя, че тъмните болшевишко-фашистки времена се завръщат. Отново започват да ти казват за какво може и за какво не може да пееш, дори ще определят как може да ти е кръстена групата. За несъгласните - прокуратура, съд, затвор... Цензурата е само първата стъпка, знаем какво има на края на пътя - концлагери и газови камери. Някои руснаци (а и българи) са решени да го извървят до край. Добре, че все още има други руснаци (а и българи), които да им се противопоставят. Затова битката на Ленинград с фашистките орди не е приключила, тя се подновява с пълна сила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар