петък, 13 май 2016 г.

Железниците се развиват (подборка новини)

От повече от век разни хора все предричат смъртта на влаковете и железниците. Автомобилите, самолетите, евтиният петрол, забогатяването на средната класа и т.н. - част от нещата, които уж трябваше да пратят железопътния транспорт в историята. Той обаче упорито отказва да си тръгне, не е приключил, все още е доста удобен и евтин, че да го отписваме. Затова железниците продължават да се развиват и дори възстановяват позиции.

Като в Лос Анджелис например. Отново е открита линията свързваща центъра на мегаполиса със Санта Моника. Това се случва за първи път от 1953 година. Настоящата линия е тип градска железница / трамвай, но пак върши чудесна работа. (Източник)


Във Филипините наскоро са започнали да оперират три подобни железници изградени с помощта на Китай, тази настояща икономическа сила (източник).

И за една нова технология:

Първи тестове на Hyperloop в Невада

Това е доста по-различно от традиционните железници, но пак се движи по твърдо зададен път. В момента развива 187 км/ч за 1.1 секунди. Когато бъде завършена тази система ще превозва хора и товари по мрежа от тръби.



Няма коментари:

Публикуване на коментар