вторник, 17 май 2016 г.

Silk Road отново се завърна

Silk Road е името на сайт за продажби намиращ се в така наречената "Тъмна мрежа" (Dark Web). Той се появява за първи път през февруари 2011 и на него анонимни потребители продаваха и купуваха дрога, оръжия и какви ли не други нелегални неща. През лятото на 2013 ФБР успя да го закрие, а освен това арестува и много от създателите и потребителите му. През следващите години се правеха редица опити да се възстанови Silk Road, но те не просъществуваха дълго време, винаги бяха спирани от властите.

От няколко дни знаменитият пазар отново се появи в дълбините на мрежата. Сега носи името "Silk Road 3.0". Дали отново бързо-бързо ще бъде спрян? Интересното в случая е, че зад проекта стои човекът, който движи и друг виртуален пазар познат като Crypto Market. Досега "Crypto Market" не е имал никакви проблеми, дали собственикът му не рискува твърде много обвързвайки името си със "Silk Road"? Заради наркотиците и другите неща в "Silk Road 3.0", дали и двата сайта няма да си заминат?

Не смятам да влизам в новия Silk Road, но покрай тази новина разбрах, че в Дълбокия нет има доста сайтове-пазари, някои от които не са толкова опасни и не се продават (само) нелегални неща. Някои от тях са Alphabay, Dream Market, The Real Deal, Zocalo, Valhalla, Hansa Market, Acropolis, Python Market, Oasis Market, Bloomsfield, German-Plaza, Darknet Heroes League, The Majestic Garden. Чудя се дали да не ги проуча и да напиша статия или поредица от статии за тях.

Източник


1 коментар: