събота, 16 декември 2017 г.

Биткойните натоварват енергийните системи по целия свят

Не може да не сте чули за биткойните - дигиталната валута, по която мнозина луднаха заради постоянно покачваща ѝ се цена. Някои хора буквално направиха стотици хиляди долара от нея. Има два легални начина да се сдобиеш с биткойни - да си купиш или да "изкопаеш". Чрез "копаенето" се поддържа цялата система жива и то е основополагащо за съществуването на тази а и на повечето от другите дигитални валути.

Да "копаеш" биткойни обаче не е лесно - изисква доста компютърна мощ. Това от своя страна изисква електричество. Вече има случаи на прекъсвания на тока във Венецуела, където заради мизерията много хора са се заели да "копат". Предполага се, че компютърните им системи са претоварили ел. мрежата.

Поне един собственик на електрически автомобил Тесла пък се е опитал да вгради копачка в колата. Компанията Тесла предлага станции за безплатно зареждане на своите автомобили и човекът се е пробвал да "измекяри".

Ако нарастването на броя на "копачките" (системи за генериране на дигитални пари) продължава със същите темпове, то през 2019 те ще ползват повече електричество отколкото ползват САЩ. През 2020 ще ползват повече от целия свят! Системата ще се срине на глобално ниво!

Източник

Ферма с "копачки":


Дано цената на биткойните се срине първа. Искрено се надявам на това. Има признаци, че нещата отиват натам. Дигиталната платформа за продажба на игри Стийм вече отказва да приема биткойни. (Източник)

Няма коментари:

Публикуване на коментар