четвъртък, 16 юли 2015 г.

Плутон и сателитите му

На 14 юли т.г. около 15:00 ч. българско време сондата на НАСА "Ню Хърайзънс" прелетя покрай планетата-джудже Плутон. Едва вчера, 15 юли, около 22:00 бяха показани първите снимки от това преминаване. Официално забавянето се дължи на голямото разстояние и бавната скорост на трансфер на данните. Или пък просто им е трябвало достатъчно време, за да махнат "неподходящите" снимки със загадъчни обекти :)

Но нека почнем подред. Преди близкото прелитане, също беше направена една доста добра снимка, на която дори се виждаше една земна форма, която приличаше на сърце. Вероятно сте я видели вече, ако стоите редовно в Интенет, тя бе разпространена къде ли не. Давам я и тук:


Тази снимка послужи за какви ли не колажи, някои доста добри, някои безвкусни. Ето два:



След такава добра снимка, имаше големи очаквания за следващите снимки направени от още по-близо. Донякъде тези очаквания бяха покрити.

Първо, ето снимка на луната на Плутон - Харон:


Учените смятат, че този сателит е геологически активен тоест текат някакви процеси на повърхността му. Това е много интересна новина.

За разлика от горната детайлна снимка, следващата е на "квадратчета". Това е друг спътник на Плутон - малката луна Хидра. Официално, тази снимка е с такова качество, защото е твърде малка да бъде снимана по-добре, а не официално - може би искат да скрият неестествения ѝ произход. Самите учени признават, че тя няма кръгла форма, както се очаква от една луна. Какво може да е тогава? Голям космически кораб?


Ето и една снимка от самия Плутон в близък план. Виждат се планински вериги т.е. и тук има някаква геоложка активност!


Източник

А последната значима новина от вчерашната пресконференция бе, че на Плутон е засечен метан в южните му области! Признак за наличието на живот?

Няма коментари:

Публикуване на коментар